Prijava
   

Radio

Sjajan, a pomalo zaboravljen medij, i to ne svojom već našom krivicom. Izgubili smo naviku da slušamo radio, ne zato što on nema šta da nam ponudi, već zato što smo se suviše vezali za televiziju, internet i muziku sa mp3 fajlova. Patimo od kolektivnog ADHD-a, tj. sindroma nedostatka pažnje i hiperaktivnosti, pa nam je teško opustiti se i sa pažnjom slušati muziku ili neku emisiju sa radija, više volimo besomučno mijenjati kanale ili kliktati sa jednog linka na drugi.
A evo šta nam radio nudi (ovo naravno pod uslovom da slušamo neku kvalitetnu radio stanicu, a ne lokalne džiberske stanice kod kojih se program sastoji od najgorih narodnjaka i "želja, čestitki i pozdrava"):
1. veće uživanje i prepuštanje muzici jer ne moramo praviti plejlistu
2. elemenat iznenađenja i iščekivanja, koji se samo donekle može simulirati funkcijom "shuffle"
3. mnogo veću raznovrsnost muzike nego što imamo na kompjuteru
4. djeluje pozitivno na naš muzički ukus, jer otkrivamo nove pravce i slušamo različitu muziku, a ne samo ono na šta smo se navikli
5. stalne informacije o najnovijim aktuelnostima, vijesti iz muzike, sporta, politike itd.
6. duhovite radio emisije, dovođenje zanimljivih gostiju, a s obzirom da se radi o mediju koji nije mnogo finansijski jak, i program je mnogo manje komercijalan nego na TV-u i čućemo podosta toga što i nije baš čisti mejnstrim.

Taj isti radio bi mogao sada da doživi renesansu, što se iskreno nadam, jer svi noviji mobilni telefoni imaju FM radio, a takođe na internetu su dostupni podcasti za skidanje (snimci radio emisija) svih boljih radio kuća na svijetu i tu se mogu pronaći najrazličitije emisije, a ne samo muzika.

Radio is the theater of the mind; television is the theater of the mindless.
Steve Allen (Radio je pozorište uma, televizija je pozorište bezumnih - Stiv Alen - poznati američki komičar, muzičar i pisac)

Komentari

Retko koja radio-stanica moze da parira mojoj kolekciji audio-zapisa:D
Upravo samo pogledao sjajan film o radio di-dzejima iz 1966. u Engleskoj, trenutno sam skroz za "vratimo Radio"!
+

pazi, potpuno se slazem i definitivno ti je + definicija samo sto ja na kompu imam oko 80GB muzike koja se redovno dopunjuje sto ce reci da bar sto se muzike tice imam sopstveni radio...mislim da ni neke radio stanice nemaju toliko...
p.s. naravno sve starije je na diskovima sto ce reci da imam i vise...

ja dok citam definicije na vukajliji ujedno i slusam radio stanicu preko interneta.samo ih treba pronaci,a ljudi kao ja ne mogu da zive bez radia.ne daj boze,ja bi umrla bez njega.super sto si se setio da definises radio.i ja sam htela al mi nista pametno nije palo na pamet.++

istina, ja sam počeo da ga slušam pre neka dva meseca, i sad već uveliko slušam novi britnin album...
95,8 - radio 3
+

Обожавам радио!