Prijava

,,Sapere Aude."- Имануел Кант
,,Мислим, дакле постојим."- Рене Декарт
,,Сви греси већ носе у себи опроштај, сва мала деца већ носе у себи старце, сва одојчад смрт, сви самртници вечни живот."- Херман Хесе, ,,Сидарта"
,,Одлучи дакле Сам, ко је имао право: Ти или онај, који Те је тада питао? Сети се првога питања. И ако не буквално, али смисао је тог питања овај: "Ти хоћеш да идеш у свет, и идеш голих шака, са некаквим заветом слободе, који људи, у својој простоти и у својој урођеној тупости, не могу схватити, и којега се они боје и страше - јер ништа и никада није било за човека и човечанско друштво несносније, од слободе!...
Дуго ће се још чекати на завршетак тог дела, и много ће земља за то време препатити, али ми ћемо свој циљ постићи, и бићемо ћесари, и онда ћемо мислити о свеопштој срећи љ...удској. А Ти си могао већ тада узети мач ћесаров. Зашто си одбацио тај последњи дар? Да си примио тај трећи савет моћнога духа, Ти би створио био све што човек на земљи тражи: дао би му био: пред ким да се клања, коме савест своју да открије, и на који начин да се најзад сви људи уједине у један општи и једнодушни мравињак - јер, потреба свеопштег уједињења је трећа и последња мука човечанства. " - Фјодор Михајлович Достојевски , ,,Легенда о Великом Инквизитору"
,,Не верујем да верујем у Бога који жели да га хвале сво време."- Фридрих Ниче
Grave ipsius conscientiae pondus.- Ciceron

?
+86
5
definicija