Prijava
 1.    

  Relikt

  Zaostavština prošlog vremena. U moru prohujalih doba, tiranija, ratova, događaja koji su potresli ovo parče zemlje u proteklih stotinak godina, postoje osobe koje se poput krpelja vežu za period koji ih je definisao, i ostaju u njemu. Svojim odlučnim odbijanjem da ide napred, da uradi nešto, makar da prekine da kuka, koči ostatak sveta da ide napred. Ako je prestar, neka daje moralnu podršku, umesto da bombarduje sa klupice. Uzeće onaj kratki period kada mu je bilo dobro, i čuvaće ga u svojoj glavi, pritom ne jebavši ni pet posto neizbežnu činjenicu da je neko tada pišao krv kroz bubrege. Konačno svedočanstvo o ljudskoj jednakosti. Svi su isti, bez predrasuda i favorizovanja.

  rani SFRJ relikt - "Jebe se vama deco što smo mi ginuli po gudurama među švabama, ustašama i četnicima, jebe se vama što smo vam zemlju izgradili, sve ste vi to raspičkali, da nas sada Tito vidi! Znaš li ti kako smo mi živeli? Mogao su u Makarskoj da..." i tako.

  Četnik relikt - "Pas im mater komunjarsku jebao. Vidiš li ti šta su nam ostavili? Sjebaše nas crveni za sve pare. Rasparčali nas kao sirotinja gibanicu. Znali smo mi četresprve šta će da se desi, znali smo, i zato smo se borili, da ti kažem..."

  Slobin relikt - "Oca im jebem žutog. Pa vidiš li ti kako su nam zemlju razjebali? Privatizovali sve što je u zemlji valjalo. I eto, vidiš na šta liči zemlja sad? Izvinjavamo se ustašama, ej! Ej! A hleb šeset dinara, majku im jebem!"

  Potencijalni budući relikt - "Taman kad smo krenuli napred, malo kada smo se otisli od patosa, govna se digla, zinulo im dupe za vlast, i zalegli. Unazadili su nas za pedeset godina. Rekao je Zoki još davno... Ne znam šta sad, ali je bilo nešto pametno, neka mu je laka crna zemlja..."

  Ovo ni u kom slučaju nisu svi relikti. Ima ih raznih vrsta, ali su svi fundamentalno isti.