Prijava
   

Roštilj

Jedna veoma bitna operacija koja određuje kulturu i običaje jednog naroda.
Upoređujući tradicionalno spremanje ovog specijaliteta možemo utvrditi emancipovanost i brigu o drugima tokom ovog rituala.

Američki roštilj - " barbekju"

Džon je odlučio da spremi za svoju porodicu stek na Vinčesterski način.
Otišao je u mesaru kupio 4 goveđe šnicle od po 300 grama (bez genetski modifikovanog sadržaja) jer je to preporučena dnevna doza za običnog čoveka. Kupio je ćumur, potrepštine za preliv iliti "dresing" i ženi cveće, jer je ona naravno najdivnije stvorenje na svetu.
Došao je gajbi, otišao u dvorište i sasuo ćumur u svoj baštenski roštilj.Baca meso na roštilj i prevrće svojim mašicama koje uredno stoje na zidu roštilja. Iza njega je njegova gore pomenuta divna žena koja pravi "dresing" za meso. Dok se deca oko njega igraju sa kerom, meso se lagano peče. Nakon više prevrtanja, svako uzima svoj tanjir prinosi ga i dobija svoju porciju uz odgovarajuć preliv. Seda se na sto u bašti i uživa se u popodnevnom ručku.

Srpski roštilj - " roštilj "

Odlučio si da napraviš roštilj, jer ono meso stoji u zamrzivaču već mesec dana oplodiće se samo kako je krenulo. Međutim nemaš dvorište, a ni živaca da spremaš u kuhinji na ženinom teflonu, jer ti žena ne da. Zoveš sina da skokne kod komšije da uzme njegov krovni nosač za "stojadina" a ćeru po ćumur. Našao si neke cigle kao graničnik za ćumur i roštiljanje može da počne!
Terasa 15-og sprata stambenog ovjekta na Novom Beogradu je idealno mesto za pravljenje ručka. Osim kaveza dosadnog papagaja (koga su deca provukla kroz sito i rešeto) tu su drva za ogrev i ženin fikus da ti prave društvo. Poređao si cigle u obliku renoovog znaka, sasuo ćumur, preko nosač od stojadina i zapalio ćumur.
Ćumur se dimi polako, pa si zato poslao malog po alkohol iz kupatila da brža gori to. Žena ti je donela šerpu i luk da metneš šnicle kad se ispeku. Uzeo si prva četiri komada i obesio ih kao osuđenike na smrtnu kaznu preko onih prethodno namazanih uljem rešetaka. Opala! Jedna pade dole u pepeo, nema veze ta je tvoja. Voliš kad je Reš i dim! Čekaš pogodan trenutak da ih okreneš, međutim kako si posegnuo za vrelim mesom, osetio si agoniju koju je osetio prvi čovek kada je otkrio vatru. Nema veze, tu su ti krokodilke za smederevac. Okrećeš ih kao od šale, ali pri poslednjoj šnicli si napravio grešku. Prosuo si litar alkohola na ćumur i plamen ti je suknuo u oči. U panici obaraš skoro metar drva koje je u sekundu progutao plamen. Žena te izvlači napolje, dok sin užurbano zatvara vrata za tobom i zove vatrogasce da "smire" vaš nedeljni ručak. Papagaj umire, Fikus je odavno izvršio promenu agregatnog stanja. Jebi ga.

Komentari

Ову дефку смишљам већ ја мсм месец дана да напишем.
Немојте да вас мрзи.

Мене није мрзело и не кајем се. +

dao sam ti plus... samo da znas da ja prvi put cujem za ovakvo pravljenje rostilja, dobri domacini to mnogo drugacie rade, ima smesnih recenica +