Prijava
   

rupe u sećanju

obično nastaju kao posledica intenzivnih emocionalnih stanja (afekt) ili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci (droga, alkohol, lekovi).
interesantne su ove prve koje bi mogle da se objasne kako nastaju nakon posejanog 'crva sumnje' koji se hrani mozgom, a iz koga se izlegu moljci koji su krivi za rupičastu memoriju. posledica toga je postojanje psihijatrijsko-pravne kategorije privilegovanih ubistava, npr. iz ljubomore gde ljubomorni partner počini ubistvo a olakšavajuća do oslobađajuća okolnost je smanjeno rasuđivanje u afektnoj situaciji.

Komentari

Kr djelo UBISTVO NA MAH se tice ubistava koje ti nazivas "privilegovanim afektnim ubistvima".Ono jeste laksi oblik kr. djela ubistva, a nikada nije oslobadjajuca okolnost. To je tako jer je nepravedno kazniti na isti nacin nekoga ko je ubio iz cista mira i nekoga ko je npr konstantno trpio uvrede i ponizenja od zrtve. Ubistvo iz ljubomore je vec tezi oblik kr djela i nema veze sa "afektnim ubistvima"

Rupe u secanju, mozgu, zakonu, rupe u bazi podataka ...Ima li nade da se te rupe ikada popune? "Memorija rupicasta kao najfinija venecijanska cipka", naziv nove doku-serije o vinovnicima finansijske krize?

Ja se pola svog života ne sećam.

a patoloski ljubomoran covek ne moze nikada zapasti u afekt?

E ovako, ubistvo iz niskih pobuda je tezi oblik. LJubomora se smatra niskom pobudom, i to je to. Zasto je to tako, pitaj ugledne krivicnopravne teoreticare. Naravno da covjek zaslijepljen ljubomorom moze imati te "rupe", ali to mu ne garantuje u ovom slucaju ni olaksavajucu, a kamo li oslobadjajucu okolnost. Vjerovatno se vodilo racuna o tome cime su uzrokovane te rupe, da li je isprovociran ili je ljubomoran... Ma ne znam uostalom, sad si me zbunio skroz, jebi se tamo :)))

ozbiljno mi je potrebna konsultacija jer me tema privilegovanog ubistva jako interesuje

sta je sa patolosko napitim stanjem?

iz filma Finalna analiza

Ako se svjesno dovede u alkoholisano stanje, kriv je kako god okrene. u tom slucaju se racuna ona uracunljivost koja je postojala prije nego sto je izvrsilac izvrsio djelo. ako se dobro sjecam. A koga si planirao da ubijes?

...uracunljivost koja je postojala prije nego se napio

ne. recimo da nije ubica ynao da boluje od tako retke bolesti kao sto je patolosko napito stanje / a to je ono pijanstvo od minimalne kolicine alkohola, npr. moze se napiti od nekoliko kapi alkoholnog ekstrakta koprive npr. koje uzima za popravljanje krvne slike, sta onda? jel to privilegovano?

Kada su u pitanju takvi ekstremno rijetki slucajevi, po mom skromnom misljenju, najbolje je pri rjesavanju problema uzeti u obzir nacelo pravicnosti (prethodno razmotrivsi sve aspekte konkretnog slucaja) i, naravno, konsultovati sudsku praksu.
Jeli ti mene ovo zajebavas? :)))

nisam gledao taj film...