Prijava
   

Šatobrijan

Obrijani šato.

Šalim se naravno ...

Šatobrijan je jedan od najpoznatijih specijaliteta francuske kuhinje, a naziv nosi po delu mesa iz sredine goveđeg filea i nije teži od 400 do 500 grama.

Evo i c/p dva recepta:

Šatobrijan

Sastojci:

500 g goveđe pečenice debljine 5 cm 150 gr maslaca, 1 veza peršuna, 1 dl ulja, 1 kašičica bibera, so po ukusu

Način pripreme:

Meso izlupajte, posolite i spustite na zagrijano ulje. Pržite ga naglo s jedne i druge strane. Zatim smanjite toplotu i iz tiha ga dalje pržite premazujući ga umućenim maslacem sa sitno sjeckanim peršunom i biberom. Kada je šatobrijan pečen, servirajte ga tako što ćete odozgo staviti krišku umućenog maslaca. Odmah služite.

Prijatno!

Šatobrijan za 4 osobe

Jedna porcija sadrži 24 grama bjelančevina, 12 grama masti, 0 grama ugljenih hidrata, 88 miligrama holesterola.

Kalorija 215 = 90 džula.

Potrebni sastojci:

500 grama goveđeg bifteka

2, ½ kašike ulja (25 grama)

sol, crni biber, peršunovo lišće

Priprema: Meso pržiti na vrućem ulju sa svih strana da bude rumeno. Sipati malo vode, začiniti solju, crnim biberom i dalje poklopljeno pržiti na laganoj vatri oko 20 minuta. Kad je pečeno, izvaditi ga iz šerpe, umotati ga u alu foliju. Držati ga u alu foliji 6-7 minuta i povremeno ga okretati, da se sok iz mesa ne ocjedi, nego da ostane u pečenju. Tako prohlađeno meso izvaditi iz folije i isjeći ga na režnjeve. Servirati na zagrijanoj zdjeli.

Šato - to je umućeno žumance i šećer i deca ga vole više od šatobrijana.

Komentari

ee, ovo je vec u skladu sa nick-om :) +

p.s. u naslovu je izgleda "nepostojano A" :P Štobrijan

hvala na opaski - ispravljeno ;-))))

svakako se slaže sa nick-om, ali Šatobrijan nije jelo koje je dobilo naziv po sredini mesa.... Šatobrijan je bio Francuz, koji je prilikom jedne večere sa zavodljivom madam Rekamije dobio posluženu večeru uz sveće od svog kuvara Monmiraja, koji je jelo smislio posebno za tu priliku. Zašro je inače Šatobrijan za dvoje? Zato što je romantično jelo koje se obavezno služi uz sveće.... Mada sam gospodin Šatobrijan bio je velika, veeeelika ličnost =)