Prijava
   

Sere Pare

Italijanski tajkun švajcarskog porekla(frankofonog).

Rođen u Švajcarskoj, sa samo sedam godina ostaje bez roditelja u saobraćajnoj nesreći i usvaja ga mlada italijanska porodica sa juga. Odrastajući u siromaštvu, Sere odlučuje da se obogati po svaku cenu. Završava školu i fakultet u rekordnom roku i odmah se baca na istraživanje teških metala u tom području.

Godinama bez otkrića, spremao se da odustane, ali sasvim slučajno u Jadranskom moru pronalazi naftu. Gradi prvu bušotinu i u roku od nekoliko godina postaje najbogatiji Italijan. Šuruje sa mafijom i biva optužen za proneveru, ali beži u rodnu Švajcarsku da bi tamo sačekao zastarevanje slučaja.

U Švajcarskoj mu na pamet pada još jedna velika strast iz mladosti: fudbal. Osniva AC Ložanu, prvi fudbalski klub u gradu u kojem je odrastao, i ulaže u nju ogroman kapital. Klub brzo napreduje i on se po isteku slučaja vraća u Italiju da bi u klub doveo najjači tandem italijanskog fudbala: Tomija Recija i Totija Žemku. Klub dolazi do istorijskih uspeha i Pare postaje sve omiljeniji.

Nažalost, Sere Pare završava svoju priču na tragičan način. U toku letovanja na Floridi, u njegovu vilu upadaju pljačkaši i sasipaju mu ceo šaržer u vugla. Odmah mu je podignut spomenik ispred stadiona Ložane, ali klub je od tada u velikim problemima, jer ga je preuzela nepopularna Šate Gabri.

- Brate, kako Ćomi non-stop prolazi sa desetkama, a ne zna ništa? U čemu je fora?
- Sere Pare, buraz. Ti misliš da su svi pošteni, a? Pun je k'o brod, malo kad tutne u šaku profi, sve se lakše sredi.