Prijava
   

Sjednica/prelo

Nekada davno, kada je termin "noćni život" predstavljao okupljanje kod komšije uz kartanje i razgovor do kasno u noć, a kada diskoteke i klubovi nisu postojali ni u tragovima, narodu je bilo potrebno nešto što bi privuklo i okupilo celo selo. Događaj koji bi privlačio i staro i mlado, a uglavnom mlado. Događaj koji bi privlačio i muško i žensko, a uglavnom žensko i to zrelo za udaju. I što je najvažnije, događaj koji ne bi bio vezan ni za jedan datum ili praznik već bi mogao da se ponavlja često, kad se narodu prohte. Idealno rešenje za prekraćivanje dugih zimskih dosadnih noći na selu, narod je pronašao u organizovanju sjednica ili prela. Okupljanja dušu dala za udvaranja i reklamiranja ženskih čeljadi zrelih za udaju (15 ili više godina). Uostalom, ono što Tolstoj i Dostojevski u svojim romanima opisuju kao zabave koje se organizuju u buržujskim kućama, nisu ništa drugo do malo elitnije i raskošnije verzije sjednica ili prela. Pošto među našim seljacima nije bilo buržuja snalazili su se na razne načine, a uglavnom su se okupljali u seoskim školama ili zadružnim prostorijama. Dovoljna je jedna velika prazna prostorija u koju bi se ubacile stolice i klupe, stolovi nisu prekopotrebni, jedna sijalica na sredini i peć koja će dovoljno dobro da zagreje prostoriju zimi. Služila se kvalitetna domaća ili vino, kuvano. Slušala se muzika, najpre tako što je neko od pisutnih svirao, a kasnije su se pojavili i gramofoni, bistrila se politika (i tad ništa manje nego sad), udvaralo se, rađale su se ljubavi, katkad izbijale i tuče...
Sjednice ili prela su u međuvremenu evoluirali pa se danas omladina okuplja u diskotekama. Ne bistri se politika, muzika je preglasna. Mladiće ne privlače udavače nego promoterke. Sa sredine plafona ne visi sijalica nego kristalna kugla. Ne služi se kuvano vino, niti kvalitetna domaća, već neka polupića poput jegera i razblaženih koktela. Okupljanja počinju znatno kasnije nego nekad, a završavaju se znatno ranije, ujutro. I da, nije više besplatno, ulaz se plaća, do ponoći, a onda je slobodno.

- Oj Radoje, đe ćemo na prelo večeras? Nešto mi se večeras... ako me razumeš... a čuo sam da će u Mrkonjića selu biti nekijeg okupljanja večeras. Kod njih je vazda bilo veselo. Mada ni u Grabovcima nikad nije bilo loše. Oni imaju finu šljivovicu. Šta ti veliš?
- Oće li bit` promoterki?
- Radoje ne seri! Ovo je `iljadudevestošesetdruga! A, i vreme ti je da se ženiš ako ćemo pošteno, a Bajčetići imaju fino žensko čeljade. Stasala bogumi u pravu ženu, za udaju. Petnaestu navršila već, biće tamo sigurno...
- Jes` pa da idem na robiju.
- Radoje opet sereš! Pa, daj Radoje ne sabotiraj me više, aman. Režija! Sa njim ne može da se radi. Pa, kako da deci dočaramo šta je prelo, kad me ovaj ovde jebe pola sata. Kako?!

Komentari

''Окупљања душу дала за удварања и рекламирања женских чељади зрелих за удају (15 или више година). ''
hahaha, odavno sam ja prešla taj limit:)
+

А, што чекаш онда? Сјутра на прело неђе, обавезно! Можда буде неки фини младић :)

Добра дефка него немаш среће, фале ти аутори који те прате да је пробију на насловну. +

Хвала Лено :) Битно је да има квалитета, а пратиоци долазе временом :)

Не жалим се :) Битно је да има квалитета, а пратиоци долазе временом :)

Већ имаш једног више. :)

Надам се да ћу да оправдам очекивања :)

Kod mene za sad opravdavaš, samo šibaj. :)

Joj, sad kad Buri vidi da si napisao da je Mrkonjić selo... Teško tebi :)) +

Ако мислиш на Мркоњић Град, онда не мислимо на исто :)

Хвала Локси :)

Aha, znači to nije isto? Ja mislila da je to isto mesto, izvini onda :)