Prijava
   

Srbologija i patriotizam

Novi turbo predmeti u srpskom školstvu koji će verovatno uskoro biti uvedeni. Nešto mora da zameni sociologiju i ustav jer je ministar rešio da ova dva predmeta ukine.

Šta će nama sociologija, ustav ili tamo neka filozofija, logika? Nama treba veći fond časova iz veronauke, kao i Srbologija i patriotizam. Pa da definitivno postanemo SrBija (zemlja vojnika, lopova i popova). Svi na njive, šta će nam škole i ostale budalaštine. Kad smo mogli Darvina ukidati, možemo i predmete i škole.

Komentari

A таблету попио ниси?

Sa Cedom i G17 - tesko.

Solidna doza sarkazma potkovana bijesom... Samo, na koji način to vjeronauka odmaže u školstvu?

#
Facafacaa
pre minut

Solidna doza sarkazma potkovana bijesom... Samo, na koji način to vjeronauka odmaže u školstvu?
---------------------------------------------------
Tako sto umesto da decu uce nekim pametnijim stvarima,uce ih glupostima.Ko zeli da se bavi verom,postoje crkve,pa neka decu salje tamo da uce.Mi srbi smo inace poznati kao veliki vernici.....bas kao sto smo bili i najveci komunisti!!!
Da li je moguce da neko smatra da od demona koji obitavaju u crkvi ,deca mogu da nauce nesto pametno?

uvedena je od prvog razreda (deca tad jos nemaju sposobnost apstraktnog misljenja...
secam se da je ministarka obrazovanja upravo htela da ukine ucenje evolucije kako bi ovaj predmet ostao kao jedina istina...
direktno nemam nista protiv verovanuke, imam protiv ovih koji je serviraju na nacin na koji je serviraju...

Lepo bi bilo kada bi profesori filozofije predavali ovaj predmet,ali dozvoliti da crkveno lice udje u skolu u 21. veku.....u meni izaziva tugu i strah.U sta god se crkva mesala ,ispalo je lose!

Pardon, malo sam otisao :)

Talentovano_glup, gledajuci tvoje komentare (i osvrcuci se na one ranije koji se ticu ove teme) navode me samo na jedan zaljucak: tebi je brate mrsko da zivis. Valjda se neces ljutiti, al' jebiga. :)

Jurgen, s druge strane ima konstruktivnije argumente, i moram priznati da se slazem s ovim sto je rekao. Ne sjecam se bas, pocevsi od kog razreda sam ja u osnovnoj ucio vjeronauku, al' ni u kom smislu - nije mi odmogla. Da li je od prvog razreda prerano, nisam kadar da odgovorim. Niti je moje da govorim o tome.

"secam se da je ministarka obrazovanja upravo htela da ukine ucenje evolucije kako bi ovaj predmet ostao kao jedina istina... "

Tu si u pravu Jurgen, nema sta. Neka se ostavi izbor, pa ce svako vremenom da se opredjeli za svoju istinu, da tako kazem. :)

Ali talentovani, ti uvjek istu pjesmu pjevas. Da li ti je neki zabludjeli uklizao jedan s ledja (zlu ne trebalo) ili nesto slicno, ne znam. Al' ocigledno da imas neki oziljak. Izvini me na slobodi izrazavanja :)

Ma - ko kuca. Veronauka bi klince mogla i nauciti necemu vrednom, da nema ovakvih "sveznajucih kriticara" kenjatora.

минус... још један који би да гура србима прст у око... отрезни се бре... дефинитвно ће бити веронауке... док год има родитеља који ће децу давати на веронауку... и ти ту са својим небулозним примером не можеш ништа да учиниш

taman se resismo marksizma, eto nama veronauke. veronauku tesko da bi prodali ljudima sa apstraktnim misljenjem ali preoperacionalnim ili konkretnooperacionalnim klincima - pa onaj pop u sarenoj mantiji i sa kandilom je heroj. kao Ben i winxi zajedno. a jos imaju i misticne brade.
za prihvatanje veronauke vam treba magijsko misljenje, a ne apstraktno... :D
koliko znam crkva je odvojena od drzave i to tako treba i da ostane...
a ne zalazem se za ukidanje veronauke, vec da se uci malo kasnije...

"magija, urok i prokletstvo su varke..." tu je razlika izmedju vere i praznoverja.
Veronauku bi trebalo uciti malo ranije.

Besmisleno mi je da se neko slaze sa tim da deca treba da uce veronauku u drzavnim skolama!Ima i vise razloga za to...Prvi razlog bi bio taj sto kadar koji je "obucen"da to predaje ,predaje to kao da deca treba da budu vernici,sto je u startu pogresno.Drugi razlog bi bio taj sto srbi nikada nisu ni bili neki vernici,ali zato vole da se proseravaju,.Treci razlog je taj sto je suludo ubacivati deci strahove od bogova ,ako ne budu postovali crkvu i njene obicaje.Cetvrti razlog bi bio taj sto bi taj predmet daleko bole predavao bilo koji profesor filozofije,koji bi bio u stanju i da ih nauci razlikama izmedju religija,njihovim uticajima kroz istoriju,gusenju kreativne misli od satane religija,kao i o laznom moralu istih.....Razloga protiv imqa jos puno,ali za ,gotovo i da nema,jer onaj koga zanima veronauka i smatra da treba da tera svoje dete da to uci,neka ga upise u crkvenu skolu,pa neka mu dete uci te gluposti.
Ja sam protiv religije,zato sto se pokazalo da mozemo bez nje i da je ta cela prica oko veronauke samo trenutna moda,koja je nastala padom komunizma i vakumom od 60 godina ,kada crkva nije smela da pisne.Srbi su se lako odrekli crkve pre 60 godina i sad je jos lakse prihvatili,a sve sto se lako prihvata i odbacuje je obicno sranje i bezvredno je!!!

Hvala dragom Bogu što sam imao normalnu profesorku veronauke koja je pričala o veri i nije nas trovala patriotizmom. Takvi profesori su zaista retki. ;)

Poruka za sve koji se brinu što se veronauka predaje u školama: nemojte se brinuti, i meni su predavali marksizam pa nisam postao međunarodni proleter i ateista, već, kako biste rekli "klerofašista".

Ипак плус,због констатације да у Србији свака пролазна политичко-верска струја мора да се претвори у догму.

Ne smeta meni veronauka,, daleko od toga. Ali, taj predmet treba uvesti u skole tek od srednje skole i opciju da moze da se ne izabere ni veronauka ni ono gradjansko vaspitanje. Jer, ako je izborni predmet, ucenik bi trebao da ima pravo da ne izabere nijedan ako ne zeli.

Mislim, ne ide cimati decu od prvog ili od petog razreda sa veronaukom ili gradjanskim vaspitanjem. U osnovnoj skoli prvo ucitelji/uciteljice pripremaju decu sa najosnovnijim znanjem, a u starijim razredima nastavnici/nastavnice im prosiruju to znanje. Bolje da se trude da decu nauce necemu i da ih zainteresuju za ono za sta ta deca pokazu interesovanje i talenat.

Tek u srednjoj skoli dete (tinejdzer / mladji adolescent) bi mogao da bira da li ce ici ili na veronauku ili na gradjansko vaspitanje ili ni na jedno od ta dva. Pravo izbora.

Jbg, mozda ce neko da ide na veronauku cisto onako, informativno, a da bude ateista ili agnostik. Jbg, mnogi ljudi su se nazivali velikim vernicima, pa su posle cinili nimalo dobra dela.

Kao sto rece advokat

i meni su predavali marksizam pa nisam postao međunarodni proleter i ateista

i to je to.

Imao sam ortaka u vojsci, Slovaka, koji je protestantski svestenik. Pitao sam ga kako je izabrao poziv, da li je to bila zelja njegovih roditelja ili tako neto. Rekao mi je da su njegovi vernici, ali ne zadrti i da je on sam jednostavno osetio to u sebi, da je to poziv za njega. Cak ni njegovi roditelji nisu bili sasvim za tu opciju, ali su ga podrzavali. I uvek smo imali dobru konverzaciju. Misljenja i stavovi su nam se po pitanju vere (ne religije) najvecim delom poklapali, iako je on hriscanin protestantske veroispovesti, a ja sam jednostavno vernik u nesto. Mada, ova kratka pricica je mozda i nebitna.

Sve u svemu, dajte ljudima (ucenicima) izbor i ne prisiljavajte ih da na silu izaberu. Covek oseti da li nesto zeli ili ne. Ali, nikako ne treba osudjivati one koji zele da pohadjaju ta predavanja kao sto ne treba osudjivati ni one koji ih ne zele pohadjati. Svako ima pravo da sam odlucuje sta ga zanima ili ne zanima.

Социологија и филозофија...НЕКА МИ ОБЈАСНИ НЕКО ЧЕМУ ПОСТОЈАЊЕ ОВАКВИХ ГЛУПОСТИ...ПЉУЈЕТЕ ВЕРОНАУКУ..ШТА ДЕЦА ДА НАМ ПОСТАНУ?КОМУЊАРЕ ОНЕ МРТВЕ? РАЗМИСЛИТЕ МАЛО ПРЕ НЕГО ШТО НАПИШЕТЕ НЕКУ ГЛУПОСТ!!!