Prijava
   

Srdoč

Lik u ćošku kafane. Ili ne mora samo kafane, u uglu života. Prodavac lozova koji ne učestvuje u izvlačenju. Buljavih očiju, dugačkog nosa, ispijen, mršav, rakijaš. U nekom kaputu dva broja većem briše smrznut nos dužim rukavom pa onda stiska čokanj i liže polako svoju dozu rakijštine dok i ona ispija svoju malo veću dozu njega. Na slici nebeske kafane koja se skoro pojavila po fejsovima nema njega, jer naravno kad bi gore bila poseta svi bi navalili na Gidru, Paju i Zorana Radmilovića kao da su stari drugari, pri čemu bi ih ovaj zadnji terao slasno u kurac, al niko ne bi primetio Srdoča. Uostalom, i šta će mu sve to, on pijucka polako i čeka svoj ekvilibrijum, kad sve bude na svom mestu, u ravnoteži, rakija, kisela, kafa, prošlost, budućnost; a to nažalost ne traje zauvek, jer rakija ipak pretegne, pa smulja sve to u sebe, ko u crnu rupu slivnika.

- Jaooo ko je sad pa ovaj čiča, gleda na ovamo, samo da ne smara nešto...
- Ti ne znaš ko je to?
- Pojma nemam, alkos neki?
- To ti je Srdoč, budalo, glumčina, i nije alkos nego dođe da popije po jednu da se zagreje, čovek je bre u poslednjem trenutku vraćen sa streljanja, pa i nek popije, a ne ko ti, ližeš to pivo, kao teško ti u životu, fale ti pare za vikend u Pragu i smaraš me ovde jer nemaš za ajfon usrani il šta već.

Komentari

jako, jako dobro... za zvezdicu

u uglu života

Tuga...

Јбт, колико је ово добро.
Кад смо већ код Срдоча, кад сам читао биографију Павла Вујисића, била je pri;a како је Павле уствари и постао велика звезда после низа споредних улога. Током педесетих и почетком шездесетих година редитељи су доста филмова радили са Миланом Срдочем у главној улози. У једном њих је Павле Вујисић био споредни лик, али је његова улога толико била упечатљива да о Срдочу нико није причао. И тако мало по мало, Палве Вујисић је постао гсветски познат глумац, а Милан Срдоч је падао други план играјући само споредне улоге, изузев у серији "Музиканти" и филму "Бурдуш". Али и ту су у првом плану били Драган Зарић, Јован Јанићијевић (Бурдуш), као и Љуба Мољац који је заменио Драгана Зарића у филму.

Hvala, ljudi.
Fendere, eto nisam znao da nije bio oduvek autsajder. Mada je posle briljirao često i u tim malim ulogama. A i jebeš velike uoge, bolje je biti van sve te buke:) A ovo za streljanje sam negde pročitao trebalo bi da je istina.

govoris o onom glumcu koji je u majstorskoj radionici igrao nakupca? u RL je bio alkoholičar?

Da, da upravo on. Ne znam dal je stvarno bio alkoholicar, mada jeste da liči, al nije ni bitno, ovde sam više mislio na taj neki tip ljudi uopšte

Predvidiv ti je stil, mada si ga lepo osmislio. Da, osmislio, pa ga "guraš" :)
Skoro da sam ubeđen čiji si dupli, ako se to može nazvati duplim.

Definicija dobra.

Da, i sam to primecujem al jebiga valjda navika, il ne umem drugacije. A ovo, ako podsecam na nekog starijeg autora, veruj mi cista slucajnost. Mada mozda i nije, jer ako si na vukajliji onda pisi na vukajlijaski nacin :)

Bravo za ovo! I za ideju i za realizaciju!
Ovaj stil pisanja ti mnogo više leži od onog praćenja "toka svesti" demonstriranog u prethodnoj definicji.

Baš jako. Ide u omiljene.

Bulgakove, Džoni, hvala. Ona definicija je bila malo eksperimentalna :)

Sjajno napisano. Mada mi je i samo naslov bio dovoljan za +.

Legendarni Čika Mige iz Žikine dinastije. Plusčina, sta drugo