Prijava
   

Srednji vek

Mračan period u istoriji čovečanstva koji je trajao od pada rimskog carstva pa narednih skoro ceo milenijum dok Kolumbo nije otkrio Ameriku!
Crkva tumačeći Bibliju kako njoj odgovara vrši bezkrupoloznu "cenzuru" nad istinom, u koristi svojih interesa...
Danas u Srbiji u nekim segmentima društva, vlasti... jako popularan period koji je na snazi i jako "aktuelan", bez obzira što je 21.vek.

AAAuu BRE, pa ovo Turci nisu radili ovako, ko da je srednji vek, majku mu! Ljudi šta je ovo, bre!

Komentari

Да будем искрен, не знам чему цела та стигма која прати Средњи Век.
То уопште није толико мрачно доба - било је, чак велики процват културе и усавршавање људских вештина и знања.
Ако гледате због инквизиције свако доба у коме човек ради шта хоће и убија је "Мрачан период у историји човечанства", па и 21. век!

Да будем искрен, цела та стигма која прати Средњи Век јесте сленг за незнање за обману народа који је био у заблуди, јер је слепо веровао. Свако онај које знао да чита и да мисли својом главом могао је да лепо прочита шта у библији пише, а још ако је знао и то у реченице да преточи значило би најгори јерес. Ко зна колико је дела великих мајстора пера тада заувек изгубљено, зато што то нису били хвалоспеви у манирима тадашње Цркве. Које дело из тог периода процвата човечанства су преживела а да нису божански иронично пришли Богу коме се црква тада молила, са таквом лакоћом их спустивши на земљу покривши их провидним велом од истине. Можда пар њих. Ограничавајући се у овој причи на писану реч наравно, у чему је ваљда и поента.

U pravu je Јелена Тихи Убица. Narod je u odnosu na vlast uvek u neznanju i zabludi, ako ne zbog pameti vlasti onda zbog instrumenata moći koja je u njenim rukama. I danas ima cenzure, i uvek će biti. Svaka vlast će, kao i Crkva u Srednjem veku, uvek težiti da sačuva svoj položaj i uticaj, pa bilo to i u njihovu korist i u korist naroda ili samo u njihovu korist.