Prijava
   

Srpska majka

Porodična logistika, porodična diplomatija. Noseći stub u kući, u mestu, u državi, i onda kada svi ostali stubovi, drveni, betonski i ljudski, zataje.

Bez roptanja prihvata svaku ulogu koju joj domaćin, sinovi i životne okolnosti namene. Savlada materiju, pa ide tragom svojih muškaraca, krpeći rupe, zamazujući fleke, spasavajući što se spasti da posle njihovih slavnih pohoda, velikih misija od presudne važnosti za vaskoliko Srpstvo i, uopšte, čitav kosmos.

Vremena se menjaju, okolnosti se menjaju, srpska majka ostaje onakva kakva je oduvek i bila. A kako joj je, šta se sve prelama i prolama po njenoj duši? Haj'te, molim vas, kada je to uopšte bilo bitno? Srpska majka će nam sama prva reći da nije bitno.

Srpska majka Milica u misiji na dvoru sultana Bajazita.

Srpska majka Marica koja rečju zaustavlja kažiprst na orozu pištolja na slepoočnici svog vojina Mitra i prati njega i njihovog najstarijeg sina na jutrenje.

Srpska majka kojoj su one jeseni oko Avramijevdana dve zakrvljene šumske "vojske" odvele dva stasala sina, a ona, udovica, ostala kod kuće sa petoro nejakih. Kuku tebi, sejo mila, šta ćeš sad? Šta Bog da. Neće ni ovo doveka da traje, moraće da se završi, neko će morati da pobedi, pogledaće brat-pobednik brata pobeđenog, izbaviće ga...

Srpska majka koja pere četiri, pet, šest muškaraca - koliko joj je zapalo, toliko pere, jer je toliko trebalo da joj zapadne.

Srpska majka koja je izučila kako radi razglas, kako se kreću cene za iznajmljivanje i koga treba pozvati za kvar, a koga ako izbije svađa ili tuča. Snosi sa sinom kabaste kutije na trotoar, pa ih tamo čuva, drhtureći na mrazu i čekajući pijanog kombistu koji opet kasni.

Takmičenje

Komentari

Plus.

Mislim da bi bolje prošla da si se koncentrisao na manji broj srpskih majki.

pa zar to nije Ceca?

ovo je ona druga srpska majka

Mislim da bi bolje prošla da si se koncentrisao na manji broj srpskih majki.

Па кад није од јуче, као мајке неких других новокомпонованих народа. Српска мајка постоји дуго, чуо си шта каже Нетанијаху: још од Римске републике (барем).

pa zar to nije Ceca?

Видиш, видиш... Изгледа да сам, ничим неизазван, оваквим насловом испунио онај услов за сленг.

Koji je to multitasking...