Prijava
   

Starke

Skraćeno od "All Star" - vrsta patika marke "Converse". Platnene patike odličnog, jednostavnog dizajna. Deo obuće američkih zatvorenika već od ranih pedesetih. Kod nas njihovo vreme počinje početkom osamdesetih, nakon kraja vladavine "Adidasa".
Kao i većina patika proizvode se u dve verzije: tzv. plitke i duboke. Ove druge na članku imaju karakterističan amblem - beli krug s plavom zvezdom u sredini.
Bitna ideološka razlika:
plitke su obuća šminkera (mlađi beogradski šminkeri oblačili bi ih uglavnom na bosu nogu), dok duboke nose alternativci. Na peti nove Starke imaju utisnut logo "All Star". Ta se slova najpre izližu, pa ostaje prazan pravougaonik.

Najpopularnije su crne i bele, a posle i bordo. Starke u drugim bojama dolaze tek kasnije.

Komentari

+ :) Starke su baš bile zaštitni znak:) Meni se sviđaju one modernije sa najvišom "sarom" tj one koje su baš, baš duboke :) Podsećaju na combat jungle boots u olive drab varijanti. Slične braon platnene cipele sa povišenom sarom i gumenim belim đonom upotrebljavali su francuski legionari u pustinjskim uslovima :)

patika američkih šljakera. onih na gradilištu itd.
uvek su držale cenu od 19.90$ u americi te su bile jedne od najjeftinijih patika tamo. kod nas su postale popularne zato što su pomorci kao i tetke iz amerike uvek njih donosili. bile su jeftine a pisalo je "made in usa".

sada se fabrika preselila u kinu, umesto tri sloja platna stavlja se jedan, koji se brze cepa, te nas tera da ih menjamo na maltene godišnjem nivou. ona gumena potpora za petu takođe puca čim rešite da ih vezujete malo labavije i ležernije.

(pričam o dubokim)
cena im raste u proseku 10€ godišnje kod nas i polako prelazi cenovne granice u kojima je razumno kupiti ih.
ali ih i dalje volim :)

Treba nositi fensi patikice kao ja. :)

U poslednje vreme, postale su obuća i za one najgore fensere. ( one polu-duboke )

nekada su starke bile ko sada skejterke,gledam sad svaki klinac ima po jedan par