Prijava
 1.    

  Statista

  Čovek koji život zaobilazi u širokom luku. Posmatrač. Onaj koji ne rizikuje. Kao mali je nosio naočare, pukla ga je jednom lopta u glavu i od tada se nije igrao sa drugom decom. Kod lekara je išao gotovo svakog dana posle škole, a dok su deca skupljala klikere, on je skupljao pumpice za astmu.

  Pun opsesivno - kompulzivnih sindroma i tikova. Njemu je opuštanje napuniti kadu do pola, za svaki slučaj, ne u duboko. Ne izlazi, ne pije, ne puši, ne mazi životinje jer su pune bacila, radi kod kuće, vrata otvara papirnom maramicom, ne jebe, ne živi. On samo statira u prolazu i usled previše akumuliranih negacija nekad prosto poželi da pukne, da prestane da bude statista i bude bar jednom u životu glavni glumac.

  :nemili dogadjaj u komšiluku, policija, ambulantna kola:

  - Gospodjo, šta se ovde desilo?

  - A, pa, uh, komšija, kažu da je očistio ceo treći sprat, da policija nije došla išao bi redom.

  - Da li znate kako je do toga došlo, znate li dotičnog?

  - Uvek je bio tako fin, povučen, kao da mrava zgazio ne bi, mica.

 2.    

  Statista

  Osoba koja živi u tuđoj senci.
  Privlači je svetlost, ali se plaši da bude obasjan i vidi sopstvenu senčicu.

  Statista pomno proučava tuđe senke, izabere jednu od najvećih i zavuče se. Radijus njegovog kretanja je minimalan, nikad nema sopstvenu inicijativu i stav. Uredno klima pognutom glavom dok senka ne počne da se smanjuje. Tada se pridigne, nađe novu i nastavi po starom.

 3.    

  Statista

  Onaj koji je plaćen da ne radi ništa, odnosno da šeta okolo i obogaćuje dekor. Bez obzira što ga cenim zbog onoga što je uradio u dresu Liverpula moram u ovom kontekstu da pomenem Fernanda Toresa kao najskupljeg statistu na svetu

  Tores i ja smo postigli isti broj golova za Čelsi

 4.    

  Statista

  Držač sveće koji je uspeo u životu.

  Ma šta radi? Samo statira pred zadrugom!

 5.    

  Statista

  Pičkica.
  Osoba koja nema muda da uđe u bilo kakvu tuču, koškanje.

  - Brate, čujem navatali vas juče oni ludi Radovci ? Kako je prošlo ?
  - Vidiš i sam matori, ubili su Boga u nama.
  - Bedak. Jel Miškec uleteo ?
  -Jeste kurac. To naše "najveće mudo u kraju" se udaljio na sigurno mesto i statirao, dok su nas lemali.

 6.    

  Statista

  Muž koji je pošo sa gospođom u prodavnicu.

  Samo stoji i drži pune kese.

 7.    

  Statista

  Reč koja najbolje opisuje krilnog igrača rukometne reprezentacije Srbije. Njegova uloga na samoj utakmici je da popuni neophodan broj igrača u polju i da bar u odbrani ne budemo deficitarni. U napadu, opis posla naseg krila, svodi se na "zakucavanje" u uglu terena, uz ćaskanje sa klincima koji skupljaju lopte kraj terena. Aktivno učešce u igri nije poželjno, pre svega zbog njegove nesposobnosti da uradi bilo sta korisno za tim. Ukoliko, nekim čudom lopta ipak stigne u njegove ruke, preporuka je da se preostali igrači trkom vrate u odbranu, jer je promašaj neminovan.

  Konverzacija trenera i igrača na klupi, posle jednog napada:

  - Čoveče pa zašto nisi prosledio loptu na kraj, ka krilu, zar nisi primetio da je sam k'o duh tamo u uglu?
  - Ma primetio sam ga ja treneru, ali poslednji put kad sam mu dodao loptu, majstor je pogodio našeg navijača u trećem redu tribina.
  - Pa dobro, svakome se desi da loše šutne, nemoj ga zbog toga ignorisati.
  - Znam, razumem šta mi želite reći, ali kad sam pogledao u pravcu mesta gde je sedeo nesrećni navijač, primetio sam da je mesto prazno.
  - Pa?
  - Pa, ukoliko nastavim da mu dajem loptu, do kraja utakmice ostajemo bez navijača u dvorani, zato nek bleji tamo u ćošku, nek statira, sigurnije je...

 8.    

  Statista

  Muska ili zenska osoba egzibionistickog usmerenja koja ce da dobije ulogu statiste broj 428 u filmu DZ kategorije, sa zadatkom da zajedno sa 427 ostalih statista seta tamo-'amo i izigrava pozadinu u kadru, a onda ce da se na sav glas hvali komsijama, strinama, tetkama i poznanicima kako je bas ON odigrao presudnu ulogu za film, i sve to za 500 dinara dnevno, koji se isplacuju naknadno.