Štelovanje glave

Celuloid 2010-04-26 13:19:30 +0000

Поступак који је излуђивао сваког власника "Комодора 64/128", "Атарија" или било ког другог осмобитног компјутера на касете,и који се морао извести да би се одређена игрица правилно учитала са касете и била расположива за игру.Састојао се у окретању шрафа у касетофону малим шрафцигером(обично из шиваће машине) док линије на екрану не постану исправне и чисте.Иако није дуго трајао,био је прилично иритантан,а за млађе кориснике(као што сам био ја) и неразумљив - шта може да не ваља ако се већ учитао чувени програм Турбо 250?!

- Што нинџа корњаче неће да ми се учитају?Пише лоадинг лоад ерор реаду.
- Сине,јеси наштеловао главу?
- Шта,бре?
- Узмеш шрафцигер,гурнеш у рупицу и...
- Ја мислио нешто се друго гура у рупицу,хахаха!

- Никола,дођи да ручаш!
- Ево,само да окренем шрафче још два-три пута!
- Какво шрафче,бре?Фали теби шрафче у мозак!

2
48 : 5
  1. hahaha, super što si ovo definisao :)
    ja sam štelovao glavu na Amstrad/Schneider računaru, i redovno zaboravljao da nije UVEK problem u glavi, već i u izvetrelim trakama na kaseti...bilo je frustrirajuće, jer sam programčić za štelovanje glave naknadno otkrio na jednoj od kaseta. prethodno sam štelovao 'na osećaj'

  2. Izluđivalo, izluđivalo, a sad mi nešto nedostaje :) +

Najnovije definicije

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.