Prijava
   

Strndžanje

Strndžanje je običaj koji je nastao u Srbiji još u vreme Turaka. Narod, danas poznat kao "Šopovi", kada se vraćao u Srbiju, nakon što su ih Turci "evakuisali" u Anadoliju (uporan neki narod, bar da se nisu vratili), skupio je negde usput ovaj običaj, niko ne zna gde i kako (a najverovatnije su ga sami izmislili).
Naime, u jesen, kada se završe poljski i ostali poljoprivredni radovi, u sumrak (ne znam tačan dan), dozvoljeno je svakom seljaninu da spava sa svakom seljankom, bez ograničenja, sve do jutra, pod uslovom naravno da se oboje slože. Niko nije nikom zamerao ako se kresnuo sa nekim. Takva su bila pravila.
Druga pravila o stilu i tehnici, kako beleži istorija, nisu postojala.
I danas ima živih primeraka ove endemske vrste u okolini Toplice (Dobrič) i Negotinske krajine, odnosno gde god ima "Šopova".
To su iste one vrste (bilo je toga dosta u štampi) koje spavaju i dan danas sa rođenim snajkama. Sela koja i danas neguju ovu tradiciju su: Pejkovac, Samarinovac... Ima ih još nekoliko al sam zaboravio imena.
Strndžanje je nekako izgubilo na popularnosti otkako je izmišljena sida.

-Odakle ti je verenica?
-Iz Pejkovca!
-Auuu, pa dole se ni prasići ne uzimaju, a ne žena.

Komentari

gornja i donja rasovaca

Ја сам мислио да је то само израз за неку врсту петинга био. Али у сваком случају одлична дефка, информативна и омиљена!

Врло едукативно. +

Ја сам чуо да су то радили Власи, али добро, свеједно је нека инцестоидна багра. +

ахахах нисам чула за то ... хвала на просветљењу :) чудан обичај стварно, ко ли га измисли... свиђа ми се ( дефка ;)

Mico, pogledaj datum....

Dobro je ovo! :) Za taj dan bi spisak napravio! :))) +

Rural svingeri... :)
+

Jbg svakako sam negde cuo, al ne odatle Mico, pricao mi covek koji je bio monah u jednom manastiru blizu Prokuplja, bio sam dobar drug sa njegovim rodjenim bratom, koji je nazalost umro i jednom prilikom mi je pricao, i to mnogo opsirnije i detaljnije.
Znam mnogo prica "iz prve ruke" na tu temu, a ko je prvi poceo i koje su varijacije na temu nevazno skroz, vazno da se ljudi vole :)))

Ma daj, Samarinovac je na 5km od mene, a nikad mi niko odande nije rekao za to...niti iko iz Negotinske Krajine :O

Ja sam cuo da ovo rade tzv "subotari". To mu dodje kao neka sekta...

Dan kada se Šopovi pretvaraju u Dragstore LOLOLO

Mi smo srbi bili narod koji je voleo da uziva i znao je to da radi bez trosenja puno novca, ali Austrijanci,Francuzi,Englezi,Italijani itd... su nam doneli njihove "dobre stvari" kao sto su ljubomora,zavist,nasilje u porodici,mrznja prema komsiji,pohlepu za novcem,status gospode, i jos sta sto je rimokatolicki papa izmislio kako bi urusio uzivanje u narodu i mogo manipulisati ljude da ih koristi za ratovanja,bogacenje i jos sta vec.