Prijava
 1.    

  Subjektivno objektivan

  Epitet kojim se može opisati stav, karakter, mišljenje i ponašanje nekog pojedinca u odnosu na druge ljude. Bratski epitet sa epitetom „tvrdoglav“.

  To je osoba koja o onome šta je ispravno i kako bi trebalo biti, po svom aršinu sudi. Kao, trudi se da uvijek bude objektivan i to naglašava, ali on u svakoj raspravi mora biti u pravu, na svoj mlin tjera vodu, kako bi on izgledao ispravan.

  Zamislite nekog luckastog krojača koji po svojim mjerama sva odjela kroji i ubjeđuje ljude da to tako mora biti. I, iako je očigledno da su nekom rukavi kratki, a hlače na njemu izgledaju kao bermude, taj luckasti krojač će ostati dosljedan u svojoj tvrdoglavosti i tvrditi da je sako savršeno skrojen, ali da sa mušterijom nešto nije u redu, da je previsok, i da treba da se pomiri s tim, da prihvati to kako jeste i da kupi sako. A mušterija se pita šta je Bogu skrivio, pa da na budalu naleti! Jedva dočekavši da skine sako ljubazno se zahvaljuje luckastom krojaču: „Hvala, žuri mi se, samo sam gledao cijene!“.
  Ili, zamislite porno glumicu koja ujutro od kolege iz Afrike prima pitona od 28 cm, obima prosječne ženske ruke. Na licu joj blažen osmjeh, a preko usana joj preleti samo „ahhh“, iz čistog zadovoljstva. Ona i takve kao ona, bi trebale da imaju beneficiran radni staž s obzirom na kapacitet primanja. O tome kakav je neko mužjak presudi mu kad vidi to što dotični ima u gaćama. Ako njenoj rupi ne odgovara, slab je to muškarac. „Tehničar“ će da dobije samo sažaljiv pogled. U emisiji u kojoj naveče gostuje ona će dijeliti savjete ljepšem polu o muškarcima, naglasiti da sve žene moraju da traže muškarce kojima je penis bar 20 cm dugačak, ali da u tim slučajevima mora imati pozamašan obim. Inače, veza neće uspjeti, jer oni sa manjima (od njenog aršina) jednostavno ne mogu zadovoljiti ženu. Gleda u kameru i kaže samouvjereno: „Vjerujte mi, znam to iz iskustva!“.

  *
  Ili, zamislite mrzovoljnu babu u ambulanti, koja se prilijepila za stolicu i neće da ustane trudnici koja se gega ispred nje. Prisjeća se baba: „Ja sam kopala krompir kad sam imala stomak do zuba! A evo me, živa i zdrava... Neće njoj ništa škoditi da stoji. “

  Svi mi pomalo krojimo po svome. Svi smo mi subjektivno objektivni.

 2.    

  subjektivno objektivan

  To je kad vam neko (više ili manje) drag uradi neki posao, a ne ispadne baš kako treba (znači, načisto sve upropasti), pa onda da ga ne uvredite koristite subjektivno objektivni stil govorenja.

  Biću subjektivno-objektivan. Objektivno: Ništa nisi dobro uradio. To ne valja ništa.
  Subjektivno: Nisam ti ni trebao reći da to radiš, magarčino paralizovana.