Prijava
   

sugreb

Ako je verovati dedi, sugreb je reč koja se koristi u Zaplanju (šira okolina Niša) a prevodi se kao "brazda koju napravi pašče ili vuk kada grebe nogom po zemlji". Ovaj mikroerozivni oblik značajan je zbog svojih magijskih osobina, naime, veruje se da će onoga ko nagazi na sugreb snaći neki gadan maler, koji po prirodi magijske stvari podrazumeva opet neku vrstu gaženja. Na primer, možete da nagazite na zarđali ekser, ili vas može da pregazi nešto teško i masivno, sudbina recimo.

- Jesi čuo da je Nikola slomio nogu, vraćao se kući s posla i nagazio na poklopac od šahte, a on bio valjda pre toga naprs'o, propade čovek u rupu, ubi se načisto.

- Taj mora da je nagazio na neki sugreb. Žikica, onaj poviše sela, kad je bio u vojsku, kako je bio onako krupan i debeo, dadoše mu da nosi minobacač. I znojio se jadnik mesecima, vuko onaj minobacač gore-dole, a toliko je glup bio da se nije setio da padne na zemlju, pa da njega vuku. Kad se vratio iz vojsku nigde ga nije bilo, samo je šeset kila imao, i ostade eto suv do dana današnjeg, više se uopšte ne znoji.

- Dobro, al' kakve veze to ima sa sugrebom?

- Ma ne kazujem ja to tebi zbog sugreb, nego je on isto od onih Stojanovića a oni su svi bitange. Jedanput tako krenemo ti ja i pokojni Rade Misin u Krčimir po brašno...