Prijava
   

Suverenitet i teritorijalni integritet

U poslednjih dvadesetak godina je većina stanovništva Srbije čula ovu, sada već, uzrečicu domaćih političara, ali većina njih ne zna šta ona znači. Takođe je ova uzrečica postala svakodnevnica u naslovima novina i političkih članaka.
Verovali ili ne, ova uzrečica se koristi još od doba Jugoslavije.

24.04.1987. - Slobodan Milošević je posetio Kosovo Polje: Niko ne sme da vas bije! (sledi deo koji nije baš zapamćen kao prethodni) Branićemo suverenitet i teritorijalni integritet Jugoslavije!

25.06.1991. - Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost od Jugoslavije, Sloba šalje JNA na ove dve države: Moramo čuvati suverenitet i teritorijalni integritet Jugoslavije po svaku cenu!

10.06.1999. - Jugoslavija priznala da autonomna pokrajina Kosovo i Metohiju postane međunarodni protektorat, Slobodan Milošević se obratio narodu: Mi smo uspeli da sačuvamo suverenitet i teritorijalni integritet Jugoslavije! Mi smo pobedili!

24.12.2007. - Vojislav Koštunica: Posle pregovora sa Albanskom stranom, možemo zaključiti da će Srbija čuvati svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

18.02.2008. - Dan nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, Boris Tadić na vanrednoj sednici SB UN: Deklaracija o nezavisnosti Kosova je protivzakonski akt kosovskog parlamenta i predstavlja otvoreno kršenje UN rezolucije 1244/1999 kojom se garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju.

21.05.2012. - Tomislav Nikolić posle drugog kruga izbora i pobede na istim: Republika Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i tako pogaziti njen suverenitet i teritorijalni integritet.