Prijava
   

Tamna materija

( evo odgovora korisniku NjutinBre, po dogovoru:) )

Većina ljudi je upoznata sa pojmom materija jer, jelte, to je sve što vide oko sebe. Na pitanje od čega je sačinjen svemir velika većina bi odgovorila od materije, ali da li je zapravo tako?

Materija koju vidimo zapravo čini SAMO 4.5% svemira! Ovo smo saznali kada smo otkrili postojanje još dva nepoznata entiteta - tamnu materiju i tamnu energiju. Danas ćemo se osvrnuti samo na tamnu materiju.

Struktura svemira zapravo izgleda ovako:
4.5% - vidljiva materija (sve što ste videli i što ćete ikada videti, od vašeg talefona do galaksije, jednom rečju atomi)
26% - Tamna materija
69% - Tamna energija

(podatci variraju, negde je i preko 70% tamne energije)

Tamna materija je, po definiciji, nepoznati vid materije koji ne reflektuje fotone (nevidljiv). Ako je nevidljiva, kako znamo da postoji? Pitaću ja vas kako bi lakše objasnio, da li vi vidite vetar? Ne, ali znamo da postoji jer vidimo njegov uticaj. Ovo je slučaj i kod tamne materije, vidimo njen veliki uticaj u svemiru.

Detekcija uticaja tamne materije:

1) Gravitacija - Iako ne reflektuje fotone, materija je i mora imati gravitacioni uticaj, i itekako ga ima. 1930-tih švajcarski astronom Fric Zvicki izračunao je na osnovu posmatranja da količina gravitacionog uticaja unutar i između galaksija ne može da se pripiše materiji koju vidimo, te da mora da postoji velika količina "nečega" masivnog što proizvodi još gravitacije a pritom se ne vidi. Ovo je kasnije dokazano posmatranjima.
2) Rotacione krive - Ovo je veoma zanimljiv fenomen i odnosi se na kruženje objekata oko centra galaksije. Po svim normalnim i zdravo-razumskim razmišljanjima planeti Pluton (koja je najdalja od Sunca) treba više vremena da obiđe krug oko Sunca nego Merkuru (koji je najbliži). Ovo je tačno, Merkur zaista jeste brži od Plutona, ali primenimo sad ovo pravilo kada je galaksija u pitanju. Ucentru galaksije imamo uglavnom crnu rupu oko koje orbitira sva materija u galaksiji. Po onom razmišljanju, zvezdi koja je najdalja od centra galaksije trebalo bi više vremena da obiđe krug oko centra nego onoj koja je najbliža centru. Međutim merenja i posmsatranja su dovela do jako čudnog rešenja, skoro sve zvezde orbitiraju istom brzinom oko centra, nezavisno od udaljenosti. Ovo se vrlo lako objašnjava prisustvom nepoznatog nevidljivofg entiteta - tamne materije.
3) Skupovi galaksija - Proračuni su pokazali da se skupovi galaksija nikada ne bi formirali da u galaksijama postoji samo ona matrija koju vidimo. Kasnije je izračunato da materija koju vidimo čini samo 10% materije prosečne galaksije, a da tamna materija sačinjava čak 90% iako je ne vidimo.
4) Gravitaciona sočiva - Izračunato je da fenomen gravitacionog sočiva nikad ne bi bio izražen u ovoj meri u kojoj je izražen da postoji gravitacija samo normalne, vidljive materije, već da mora da postoji tamna materija koja prouzrokuje mnogo jaču gravitaciju.

Kada neki zamišljaju kako bi izgledala tamna materija, uglavnom zamišljaju nešto crno ili tamno, međutim ne mora da znači, dali smo joj naziv tamna samo jer ne znamo kako izgleda, ona verovatno nije nužno tamna.

Komentari

Tamna materija je, po definiciji, nepoznati vid materije koji ne reflektuje fotone (nevidljiv).

vs

Kada neki zamišljaju kako bi izgledala tamna materija, uglavnom zamišljaju nešto crno ili tamno, međutim ne mora da znači, dali smo joj naziv tamna samo jer ne znamo kako izgleda, ona verovatno nije nužno tamna.

Pa jebem mu sunce, ako nešto ne emituje EM zračenje, onda je po svakom mogućem značenju CRNO ili TAMNO. Definicija fizičkog crnog tijela je objekat koji ne reflektuje i ne emituje nikakvo EM zračenje.