Prijava
   

To u naše vreme nije bilo

Izjava svojstvena svima onima koji su doživeli čari stare Juge. Njima je sve bilo lepo, svi su bili napojeni, u'ranjeni, srećni, javljali su se komšijama, a vrhunac prilikom psovanja je bila reč... Ček, ček - pa, oni nisu psovali. Kako li su njihova deca i unuci naučili tol'ke ružne reči? Od komšija, naravno.

Elem, da se vratimo na glavni kolosek pruge "Beograd - Bar". U nji'ovo vreme nije ničega izvitoperenog bilo. Svi su oni živeli u zemlji Dembeliji i niko nije pokazivao nikakve znake bilo kakve nastranosti. Samo misionarska poza, persiranje tokom prve 3 godine braka, nobles. Ništa stiskavac na igrankama, ništa alkohol, samo "Kokta", nobles. Sve fino, sve kulturno. Nobles, jebote!

Ako se i načuje nešto što nije potaman uhu tog finog građanstva, odma' se sklanja pod tepih. Dođe narodna milicija i nauči te kako da ne čuješ, kako da ne vidiš, kako da ne govoriš. Pendrek! Sve što može da škodi razvoju i prosperitetu radničkog, samoupravljajućeg, socijalističkog, bratstvo-jedinstvenog naroda, sve se sklanja daleko od očiju, daleko od srca. Pusti se, neko vreme, da narod ispira usta, tiho doduše, takvim pričama, sve dok se neko ne zamršti u njihovom pravcu. "Hajde, deco - slikanje", što bi rekla učiteljica iz "Lepih sela, što lepo gore". Svi srećni i nasmejani, licemerni, keze se u objektiv, a horor film im se odvija u glavama. Ton film.

E, baš zato što u nji'ovo vreme nije bilo svega toga čega danas ima, danas svega toga ima na pretek. Sve to čega tada nije bilo možemo nazvati jednom rečju - besom. Jer, njima i njihovima su tada svi bili "besni", bilo da traže proje preko hleba, sladoled u sred januara ili čaja usred avgusta. Kada ih neko nešto upita, na primer - zašto komšijin mali jede malter i zašto ga zovu degenerikom, oni odgovore da ćuti i ne pita ništa, jer nije to njegovo da pita i da zna. Posle im je kriv đavo kada taj degenerik koji jede malter sjebava domaću kinematografiju.

Komentari

Dobra analiza stanja i sranja. Kraj me nasmejao!

Tito i podanici. :-)
A mi danas samo režimo.

зајклон четник

Лепо написано +

Jest sad imaš sladoled u januara ali ajde ga kupi

Ima lepih momenata, kraj na primer kao što reče Agilni, ali nekako tanko da bi bilo dobar hejt, a ako se išlo na objektivnost - tu je se tek gadno omanulo. Hm, nobles i sedamdesete - nigde veze...

Trebalo je više ovakvih momenata sa kraja udžeksavati u tekst, ali opet - to je moj ukus. I, naravno - okle primer, druže Cajče?:)

+

@ Bulgakov - niti sam išao na hejt, niti na objektivnost. Jednostavno sam 'teo da napišem nešto kao reakciju na neku priču o divnim prošlim vremenima. Moj pucanj u prazno, čisto da se ispali po koji metak i da se sasvim sigurno pogodi glavni cilj: vazduh. :-D

Objektivnost je za ovakve stvari nemoguća misija, barem sa moja strane, tako da sam bio veoma subjektivan.

"Nobles" i šezdesete ili sedamdesete, slažem se, ne idu zajedno - nigde veze, kao što si i sam napisao. No, "nobles" je toliko puta upotrebljen u ovom tekstu samo u službi sarkazma, jer je dosta njih iz tadašnje srednje klase volelo da od svog soja pravi nešto što nije, da budu šatro viši stalež, socijalističko plemstvo. Šatro su svi fini i ne znaju za prostakluke bilo kakve vrste.

@ Prof - prosečnom vukajliaškom konzumentu je i ovoliko teksta previše, pa mislim da bi se smorili da sam još 2 ili 3 pasusa dodao. Verovatno bi se i sam sadržaj razvodnjio. Biće, valjda, još pisanija na neku sličnu temu.

Cenim način na koji si odgovorio, argumentovano, braniš svoj stav. Mislim da komentari i treba tome da služe - polemici i razmeni mišljenja, a ovde su to uglavnom čestitke i pozdravi, trolovanja i spemovi (dobro, mora i to, populizma radi).
Dakle, ti kao pisac imaš svoj ugao gledanja, ja kao čitalac nisam ga prepoznao i rekao šta mislim. Obrazložio si, kapiram sad malo bolje poentu, ali i dalje nisam prepoznao sarkazam u vezi s noblesom. Ali je zato veza s domaćom kinematografijom odlična!
Uglavnom - svako dobro!

@ Bulgakov - ja cenim svaki komentar koji je "ljudski" napisan, makar on bio tu kao odraz kritike ili ne slaganja, kao što je tvoj. Na poluspem ili wannabe-trol komentar mogu dati samo neki "otpišaj" odgovor ili ga mogu obrisati. No, kada neko lepo napiše šta misli i šta mu nije jasno, ja odgovorim. Kao šro si napisao - komentari služi da se i polemiše, ne samo da se čestita.

Svi branimo svoje stavove, to je valjda normalno - takva su nam "fabrička podešavanja". Nije nikakav problem ako ti nisi video spregu sarkazma sa noblesom, jer ni ja u određenom broju slučajeva ne vidim ono što neki drugi autor vidi ili dosta njih prepozna.

Domaća kinematografija zaslužuje više definicija vezanih kako za sve vezano oko nje.

Svako dobro želim.