Prijava
   

Topli obrok

To je „kuhinja“ koju GAZDE uvode kako bi mogle da „peru“ pare, odnosno kako bi mogli namirnice za svoju kuću da kupuju preko firme i kako bi odbijanjem tog toplog obroka mogli da radnicima zamažu oči i isplaćuju im platu ispod zakonskog Minimalnog ličnog dohotka.

Primer iz „lav“-ovske fabrike nameštaja: radnici dobijaju kuvano jelo za doručak sa obaveznim mesom – dva, tri zalogaja po tanjiru ili pljeskavica kroz koju možeš da čitas ili paprikaš sa iskickanom kožicom od pileta..., ali se na konto kuhinje obavezno kupuje i buter, Plazma keks,prašak za pecivo, pogačice, deterdžent za veš i omekšivač (navodno za peškire u WC-u) ali svakog meseca, šampon, piće i gomila sokova za reprezentaciju, ili - gazdarica proda svojoj fabrici tele ili jagnje odgajeno na farmi koja je u okviru firme normalno po „ugovorenoj“ ceni.
A „pranje“ para za platu? E, pa to ide ovako:
- radnička netto plata (za isplatu) = 13.000,00
- topli obrok (svakog meseca različit iznos, po potrebi)= 2.595,80
-------------------------------------------------------------------
= 15.595,80
- netto minimalna zarada = 15.312,00
Ohooo plata čak veća od „minimalca“.
Inače GAZDA sve, SVE radi po zakonu.

Komentari

Opet neocenjeno. Tebi baš gazda ide na živce ?

ovu cu i ja da ostavim neocenjenu...
ne razumem sta je lose u tome sto radi tvoj gazda? svako gleda da zaradi koliko moze gde moze, kad bi se ponasali rasipnicki naravno da bi firma propala za godina dana i sta onda... to se ne zove pranje para.

ne znam da li si cula za prodavnice metro? oni veliki hiper-marketi u beogradu, novom sadu, kragujevcu i gde li vec... kod njih mozes da kupujes iskljucivo preko firme, ne dobijas fiskalni racun vec otpremnicu. na taj nacin je svim vlasnicima malih i velikih firmi omoguceno da kupuju jeftinije... i stvarno ne vidim sta je tu lose... drzava se ne buni, ja se ne bunim... svi su srecni i zadovoljni...

a ako ti je mala plata i to ti smeta, trazi drugi posao, drugu firmu i drugog gazdu...

Nije bas svuda tako,ali su mi poznati i slucajevi kao taj koji si opisala

E sad izbijes jos jednu hiljadarku za regres i dobijes 12000. Dvanaest plata dvanaest hiljada za regres i magicne cifre. Onaj ko je zacrtao minimalac, dosta je to precizno uradio. Kada se dogovaras za platu, cifra koju ti kaze poslodavac, u nju ti je usao i topli obrok i regres. To znaci da treba sto vise da ga zgazis kada trazis. Treba stalno traziti vecu platu. To se kod nas ne radi, kraducka se i zabusava.
A posodavci su za javna vesanja. Duguju, zakidaju i trpaju svojoj deci u guzicu. Zimovanja, letovanja i skolovanja. Treba sledeci put kada rulja izadje da trazi plate, da izgubi kontrolu i obesi jednog od privrednika.
E da + za definiciju