Prijava
   

Trčanje za autobusom

Jedna nadasve opasna aktivnost, bar sudeći po "dosetljivim" profesorima sa Medicinskog fakulteta. Budući da studenti najbolje shvate lekciju na primerima iz života, ovaj primer koristi 99% profesora, za objašnjenje 80% fizioloških i patofizioloških procesa, što zbog toga što je to top 5 dnevna muka, što zbog toga što je to većini i jedina fizička aktivnost u toku dana.

- Kolege, znate da u našem telu ima 2 vrste mišića. Beli i crveni. Ovi prvi su statički, ima ih na leđima, i aktivni su u toku celog dana, a ovi crveni angažuju se prilikom jakog fizičkog napora, npr. kad potrčite za autobusom...

- Kolege, u stresnim situacijama, se aktivira naš simpatikus i on naglo podiže krvni pritisak, što može biti jako opasno za osobe koje imaju npr. srčanih problema. Eto, zamislite jednog čoveka, kako ujutru kreće na posao i potrči za autobusom...

- Kolege, veliki broj žena posle menopauze oboli od osteoporoze. Tada i mali pad može da bude poguban, po kuk, a bogami i po život. Evo, npr. starija gospođa... (i već slutite primer)

Komentari

Otkad sam se pre više od 10 godina "razbio" na ledu, više ne upražnjavam ovu aktivnost, a i retko se vozim busom. Plus, naravno.

Dadoh + za ovo ranije, a jNy mi dao ideju njegovom kontra defkom, idi vidi...

Znam, Maestralče, samo se brinem za tvoje zdravlje :)). Još malo pa si mator :p

Ja se brinem sto me ne izdaje konjdicija.
;-)
Nije ni to bas zdravo, brineto!