Prijava
   

Trigonometrija za osnovce

Situacija u kojoj se nađu đaci koji ranije požele da se upoznaju sa sadržajem koji bi trebali da savladaju tek narednih godina.

Učenik petog razreda osnovne, ne tako zainteresovan za matematiku, dolazi kod darovitog srednjoškolca na privatne časove. Maštoviti "nastavnik" mu pokazuje trigonometriju kako bi rešio neki zadatak sa trouglom:

-Vidiš ovo su ti adicione formule... Siinus, kosinus... To je to... I ugao nađeš kao arkuskosinus od toga. Nađeš onda i drugi ugao pa primeniš sinusnu teoremu... Znaš kako to izgleda? I samo to iskoristiš... Mislim prosto je to, školski primer, učićeš to uskoro.

-Ja bih ipak da ponavljam razred...

Komentari

Al nekima je stvarno tesko da se spuste na odredjeni nivo koji treba detetu.Meni je brat u prvom gimnazije i bas mi juce trazi da mu nedjem jednacinu neke tangente,ja odmah krecem sa prvim izvodom,a on me bledo gleda.Posle mi trebalo 20 min.dok sam nasla jednacinu za njega "normalnim" putem.
u svakom slucaju interesantna def. +

Ej, pa ovo me podseca na mene! Ja bila cetvrti osnovne i radila deljenje sa ostatkom i pitam tatu da mi objasni, a on krenuo da mi prica zasto je koren iz dva iracionalan broj. Na kraju je zavrsio sa trodimenzionalnm koordinatnim sistemom, a ja sam otisla kod uciteljice da mi objasni. Rekla sam mu da sam razumela, nisam imala srca da ga povredim kako se bio uneo u pricu. :)

Разумљиво, али дошла ми је идеја да склопим једну овакву причицу :)... Волим и ја да идем "тежим" путем :)...

@smorena
Одличан пример :).

Pricaj mi o tome. Najbolje mi je bilo kada me drugarica pitala da joj objasnim CITANJE! Kaze ona meni, " 'Ajde, ti si sa pet citala i cirilicu i latinicu, sigurno znas da objasnis kako to ide." Molim te kako da nekom objasnim kako da cita? :D
P.S. Ne volim bas trigonometriju, kao pola se izvodi, al' ti opet moras sve u prste da znas da bi se u tom momentu setio koju transformaciju da primenis. xD Bolje nesto konkretnije, opipljivije. Ja sam materijalista. ;)

Објаснити читање?! Ово ни ја нисам могао да смислим.

Иначе ја компикујем све редом отуда ми је и ова дефиниција пала на памет... Рецимо један задатак ради се у два реда. Мени је требало "само" три табле... На крају професор: "Нисам баш могао да пратим, али решење је тачно" :). Можеш замислити како су раеговали остали ученици...

miki imaš pvt (forum>privatne poruke)

E, nadam se da ne planiras da budes profesor. Cak i na faksu ne bi te svi razumeli. Ili pocni da treniras na predskolskom uzrastu. Sigurna sam da ce im biti krajnje zanimljivo da te slusaju. :)

Не, није то за мене... Ја бих да будем истраживач :).

Визарде, одговорио сам ти... Надам се на правом месту :).

Divno! 'Ajd' vid'mo se, moram da se vratim necem daleko manje zanimljivom od Vukajlije. Moli se za mene da napisem knjizevno delo jednoga dana. :D

Sjajno! I ja imam muku sa malom sestrom.

Moj cale na delu, nema sta. Ali tako ti je to kad ti inzinjer objasnjava matematiku, fiziku hemiju i sl.