Prijava
   

Trta

Oni klinci koji se okupe sa namerom da igraju fudbal, ali ih drugari zeznu, pa ne dođu, kao rešenje i zamenu pronalaze- trtu.

Zimkanjem (zimi-zama-zum) se određuje ko će na gol, ili gađanjem prečke ukoliko se igra na neimprovizovanom golu. Onaj koji staje na gol ima 6 bambija i svakim primljenim golom mu se smanjuje bonus. Onaj koji promaši gol- staje na isti. Takođe, ako se odigra dva puta ili rukom, kazna je ista. Primljenim golom kroz noge oduzima se 2 bambija (kroz pišu). Svako ima pravo po jednom da pipne loptu i ne važi sa zemlje. I nema nabijanke.

Kada golman primi gol koji ga dovodi do samo jednog bambija, svi se daju u trk, sa namerom da pobegnu što dalje od gola. Kada je goša uzme i kaže STOP, svi su dužni da se zaustave. Golman ima pravo na trokorak i ako uspe da pogodi nekoga (nema pomeranja sa mesta), taj staje na gol. Ako ne pogodi nikoga, ostali kreću u akciju sa namerom da mu daju gol.

Kada primi i poslednji gol- dolazi do trte. Unesrećeni staje uz stativu ili gde već želi, okreće leđa i od neporaženih prime voleje guzicom (tako što se lopta pusti u blagi let i onda šut sa ciljanjen trtice).

Komentari

u moje vreme to se zvalo deset-devet ( i onda tako do 0, i posle ga guzimo.) Nismo imali bambije nego, golove, i zunglirali smo, pa ko najmanje, ide na gol...cudna ova danasnja omladina

Десет девет и у мом случају :)

Ницста, нисмо ни ми имали бамбије, али тако се најбоље дочара. :)
Е, тачно, жонглирање... Шенцуговаћу дефиницију, то сам заборавио. Нисмо играли трте сто година. :)

Ja se sad sjetih.
Ovo sto si ti opisao smo mi zvali JEDANAESTICE.
DESET--DEVET je slicna igra, ali ima par pravila po kojim se razlikuje.
TRTA nam je bila igra u kojoj smo gadjali zid (nacrtan gol), svako je morao da sutne iz prve a golmana nema. Sutiras dok se lopta kotrlja ili kad stane. Ko promasi dobija +1, na 11 je ''guzenje'', ako hoces mozes da gadjas protivnike pa ako pogodis oni dobijaju +1, ako fulas dobijas ti...

Dobro, svako ima svoj naziv, ali sve su to u sustini slicne igre - i isto se zavrsavaju :)

Да, битно је трћење :) На пример, ја те једанаестице никада нисам играо и тек сада сам први пут чуо прочитавши... Чувајмо традишн!

Тј. , те девет-десет нисам играо, јер се испоставља да сам једанаестице играо. :)

П.С. Добро је што се не спомиње онај број пре 9, а после 7.

Одлично! И код мене се звало трта, описао си само тако.
+

Требало би да се уради нека анкета са тртоманијом, у смислу где се како звала. :)

Mi smo zvali masinice.

Ето му га сад! :)

u moje vreme to se zvalo deset-devet ( i onda tako do 0, i posle ga guzimo.) Nismo imali bambije nego, golove, i zunglirali smo, pa ko najmanje, ide na gol...cudna ova danasnja omladina

I kod mene u Zemunu se ovako zvalo i igralo, al' bez obzira +

Je l neko igrao kocke, ili na kocke?
Kao tenis samo sa fudbalskom loptom, od 2 do 6 igraca, svako stoji u svom kvadratu, ako lopta dva puta padne u njegovo polje ili on promasi protivnicko gubi poen. Imas pravo dva puta da pimpujes pre nego sutnes loptu. Ne znam da l je definisano.

U nas se ovo zvalo guze jer bi gađali onoga na golu balunom kad bi došao do nule. Naravno, on bi se pritom morao naguziti.

Joj,bre,kad se samo seti za trtu...e,ne da se omatorilo,nego.....