Prijava
   

Uraditi kneza Miškina

Knez Miškin je lik iz Idiota Dostojevskog poznatog po svojoj naivnosti i dobroti prema svim ljudima oko njega. S obzirom na to da je većinu djetinjstva bio boležljiv i izuzet iz svijeta odraslih koji nisu mogli pokvariti njegovu dječju iskru - Miškin voli i može voljeti ljude radi njih samih, a ne radi sebe. Omogućava ljudima da budu ono što jesu i gleda ono najbolje u njima čak i onda kada ni pojedinci sami kod sebe to ne zamjećuju. Ljudima je pristupačan i drag na jedan način, a istodobno ih živcira jer ogoljuje njihovu prijetvornost koja je vidljiva naročito u visokim slojevima.

Pojedinci poput Miškina zamjenjuju licemjerno ophođenje s velikim manirima i vjeruju da su ti ljudi čestiti dok si iza leđa zabijaju nož u ta ista leđa. Misle da su im prijatelji i da će im pomoći u nevoljama ne sluteći pri tome da će doživjeti teško razočaranje.

- Jesi čuo za Antu?
- Što je sad napravio?
- Uradio kneza Miškina.
- Ma daj?
- Kad ti kažem. Pitao je Marka može li ga pustiti kod sebe nekoliko dana dok se ne osovi na noge - da ga je žena izbacila. Marko ga gleda je li ga ovaj zajebaje, a on njemu da piju i druže se već godinama te da si čine usluge.
- A Marku bit će pala roletna.
- A i Anti je nakon što mu je zalupio vratima.

Komentari

+ imaš malu gram. grešku na početku drugog reda. Idiot je maestralan, drago mi je da sam ga pročitao na vreme.

Po meni najbolja knjiga što se tiče književnosti (barem što sam dosad pročitao).

Bolji daleko Karamazovi, i Jadnici od Igoa svakako - što se tiče klasika. Ali da, Idiot je maestralan tu nema šta. Imaš grešku u " spram svim ljudima oko njega".

Karamazovi su mi sljedeći na listi. Jadnici od Igoa sam čuo, ali nisam znao da su toliko dobri. Greška bi trebala biti u spram umjesto prema?