Prijava
   

urbano

U bukvalnom smislu urbano znači gradsko.
Međutim, ova riječ u svijetu ima sasvim drugo značenje i konotaciju nego kod nas. U bogatim zapadnim zemljama, naročito Americi, u centru grada, i uopšte gusto naseljenom, URBANOM, području, uglavnom žive crnci i ostali siromašniji slojevi stanovništva, dok su bijelci i bogatiji sloj u predgrađima (suburbs). Stoga, sve ispred čega stoji pridjev "urban" se uglavnom povezuje sa savremenom crnačkom kulturom i muzikom i uključuje hip-hop, R&B, brejkdensing, house, tehno, DJ-ing i slično. Pošto urbani život podrazumijeva i veću dostupnost kulturnih dešavanja kao što su pozorišta, galerije, muzeji, bioskopi, kao i nešto slobodniji način ponašanja, pojam "urbano" u svijetu nema uvijek negativnu konotaciju, ali nema ni pretjerano pozitivnu. Zavisi ko se u čemu nađe. Ipak definitivno postoji asocijacija "urbano = crnačko" Što ne znači da se i bijelci u tome ne pronalaze.
Kod nas je to drugačije. Pošto kod nas još uvijek ima vrlo malo bogatog sloja koji žive u nekim nabudženim predgrađima, nego se stanovništvo uglavnom dijeli na građane (bogatiji, obrazovaniji, liberalniji, kul...) i seljake (zatucani, konzervativni, ograničeni...), termin urban ima jaku pozitivnu konotaciju. Međutim, bez obzira na ono što mi smatramo urbanim, u klubovima i ostalim "fensi i urbanim" mjestima se servira ona urbana kultura koja odgovara svjetskom, a ne našem pojmu riječi "urban". Dakle ista ta crnačka muzika, haus, tehno, hip-hop, R&B, s tim da se tome kod nas doda podosta kvazifenseraja i turbofolka pa sve ispadne više nego smiješno.
Osim toga, česta je i zloupotreba riječi urban. Ona se za svašta koristi i kad treba i kad ne treba. Njom se sugeriše da je nešto moderno, napredno, kul, a često se primjenjuje na stvari koje nisu ništa od toga.
Sve u svemu, lijepo je nastojati da se bude obrazovan, kulturan, u toku sa zbivanjima, ali je totalna glupost nasilu težiti nekoj pretjeranoj "urbanosti" i upotrebljavati ovaj izraz gdje mu nije mjesto.

Komentari

Meni najviše ide na kurac etiketiranje bendova. Znači, ''urbane'' bendove mogu (i treba ) da slušaju samo ljudi iz gradova? A koliko imamo gradova? I ima li ''ruralnih'' grupa?!

jako urbana definicija