Prijava
 1.    

  Valijum

  Mitski medikament iz holivudskih filmova!

  U tim filmovima, uglavnom se pominje u situacijama kada neko kao slučajno otkrije da neko drugi to koristi, pa ga tako provali da je taj u stvari skriveni narkoman, a ne fin i porodični tip čoveka, kako se do tada predstavljao.

  U realnosti, to je samo drugo ime za ono što mi u Srbiji zovemo "diazepam" ili "bensedin", dakle tablete koje uglavnom preuzmu mesto prezervativima u onoj skrivenoj pregradi novčanika, a gricka ih umesto semenki svaki dobri i prosečni Srbin koji prebaci 30 godina starosti.

  Onaj najskuplji, od 10mg, košta 80 dinara, puno jeftinije od Aspirina...a i od prezervativa.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Diazepam

 2.    

  Valijum

  Lek koji u američkim filmovima upotrebljavaju ljudi na ivici nervnog sloma, da bi prebrodili krizu i pokušali da se vrate u normalne tokove društva. Malo je poznato da se taj lek kod nas zove diazepam.

  Njujork, ordinacija policijskog psihologa

  - Doktore, molim Vas za još jedan recept za valijum, ja jednostavno ne mogu da se izborim sa traumom i pritiskom javnosti zbog ubistva tog nenaoružanog crnog tinejdžera...
  - Dobro, ali kad-tad moraćete da naučite kako da se borite s tim bez pomoći lekova. Potrebno je da preuzmete odgovornost za greške prilikom obavljanja svog posla.
  - Naravno da hoću, doktore, samo mi je potrebno malo vremena da se saberem...

  Srbija, random porodica

  - Sinko, dajder mi par onih tvojih dijazepama, nervozna baka, skinuli joj lopovi deset posto od one bede od penzije...
  - Evo, bako, al pazi, nemoj s njima rakijicu, oće da udari u glavu...
  - Ma zna baka, al jednom se živi... Ajd uzdravlje, unuče bakino...
  - Uzdravlje, bako.