Prijava
 1.    

  Velika

  Tradicija koja se upražnjava uglavnom na jugu Srbije. Za vreme slava ili praznika, običaj je da se pusti po jedna velika. Pojam "velika" je ustvari za rakiju koja se sipa u malo poveću čašu i iscepa na eks. Da bi brže delovala. Nakon treće počinje veselje, a za posle treće, niko ne zna.

  :Smor.na.slavi:
  Domaćin: "Ajmo da puštamo tu veliku."

  30 minuta kasnije...

  "CELE NOĆI JA NA SPLAVU, S NJOM SA PIO, JEDVA KUĆU DA SAM JUTROS POGODIO..."

 2.    

  Velika

  Izraz sa juga Srbije, može se čuti po svadbama, slavama, sahranama i drugim bitnijim okupljanjima prijatelja i rodbine. Termin se odnosi na zdravicu u vidu čaše od decilitar (u zavisnosti od regiona može biti veća, teško manja) punu meke rakije, koju "pušta" domaćin u znak dobrodošlice svim gostima. Prvo zdravi najboljem gostu, i kada je celu popije, on prosleđuje dalje, dok se ne završi krug. Posle toga kreće drugi, treći... Ako se desi da neko od gostiju posustane, ili padne ispod stola pijan, sprovode ga u sobče( specijalna soba za trežnjenje), a ako se pak to desi domaćinu, gosti ga uvijaju u ćilim ili čergu i iznose u dvorište gde ga ostavljaju da "malo odmori". Još jedna bitna stvar je da - što više velikih, to manji krug.

  Prva velika obično ide uz meze, i pije se za "dobrodošli".
  Druga velika se pije za "na koliko si noge došo" ili za "ljubav", opet zavisi od regiona.
  Treća se pije za "Svetu Trojicu".
  Četvrta za "Četiri Stupe".
  Peta za "Svetu Petku".
  A kad se popije i peta i šesta, onda su razlozi i nazivi Velikih mnogobrojni i razlikuju se od kuće do kuće, tj. više nije ni bitno za šta se pije.
  Kvalitet Velike (meke rakije u vidu zdravice) se ocenjuje ujutru, rasolom, brufenima, jogurtom... Što manje "pomagala" da vam bude bolje, bolja je rakija.