Prijava
 1.    

  Videti Tita

  Poslednji stadium pijanstva, koji vuče koren iz davne nam zajedničke republike. Naime, u doba Jugoslavije, želja svakog Titovog pionira, napupele pionirke, radnika koji je sa svojih deset prstiju izgradio prugu Brčko-Banovići ili počasnog člana jagnjeće bridade ORA Petrova Gora je bila da se makar jednom u svom malom životiću susretne sa najvećim sinom naroda i narodnosti.
  Mnogima je to ostala neuskraćena želja za života, od kojih su neki uspeli da nahrane svoju sujetu salutiranjem plavom vozu koji je bio i jedan od poslednjih simbola srećne prošlosti dok su drugi sinonim "videti Tita" sagledali na jedan sasvim drugačiji način.
  Jedan od pripadnika ove poslednje pobrojane družine sam i ja.

  Subota ujutru, otac otvara vrata moje sobe, naravno nežno ko viljuškar.
  "ajde mrcino, ustaj! ja sam u tvojim godinama mora.........(ovde mi se automatski uključuje blokada svega sto sledi jer sve priče koje mogu a i hoće uslediti sam preživario više nego prosečna krava u Ovčarsko-kablarskoj regiji)
  Automatski isto ustajem, jer znam da je poenta svega rečenog bilo to.
  U tom ulazi i majka u sobu.
  "pusti dete nek se naspava makar jedan dan! I juče si ga ceo dan terao da radi po dvorištu, dok si ti išao sa Rajkom u kafanu da se nešto dogovorite!
  Ju crni sine, šta će ti meredov za pecanje u sobi ? Opet ste ti i Steva pijani išli da hvatate baba Ružine patke! Magarci jedni! Kolko si se napio? "
  " Šta kolko se napio, ti ko da si se juče ispilila, pa svaki put kad ode negde iz kuće, on vidi Tita! dobro je i da dodje živ nazad! Sramota jedna, posle crvenim po selu zbog njega! Mrš iz kreveta, da ne idem po opasač! "

  Ili ona druga, kraća ali vrlo jasna verzija:

  "matori, čujem bio sinoć Milicin rodjendan! kako bilo, jesi se olešio?"

  "Čuj olešio, video Tita."

  "Au...."