Prijava
 1.    

  Vinjakolog

  Osoba izuzetnog iskustva u ispijanju vinjaka, koja staž ne meri godinama već litrima.

  Razvojni put svakog vinjakologa počinje oko petnaeste i prvih ozbiljnijih izlazaka i pijanki. Kreće sa malim količinama, 2-3 čašice, iz straha od strašnih priča koje je slušao od par godina starijih vinjakologa u pokušaju. Iako mu tada navodna pomračenja, valjanja po kanalima i buđenja na najrazličitijim mestima u kući deluju nestvarno, pridržava se saveta.

  Ipak, vinjakolog ne bi bio vinjakolog da posle izvesnog vremena ne prestane da obraća pažnju na priče i počne polako ali sigurno da dodaje gas. Nakon otprilike godinu dana, tj. 4-5 litara dolazi do prvog trenutka koji određuje njegov dalji razvojni put. Naime, ohrabren skorašnjim uspešnim povećavanjem popijene količine, mladi vinjakolog se odlučuje na do tada nezamislivo - sa ortakom podeliti celu flašu! Naravno, ovaj prvi pokušaj završava se pravim fijaskom - potpunim gubitnom sećanja na to veče, povraćanjem i ranije pomenutim valjanjem po kanalima i ostalim za to nepredviđenim mestima.

  Jutro posle prve kobne večeri zaklinje se da nikada više neće ni primirisati vinjak, a kamoli ga probati. Ipak, nakon 4-5 dana dolazi do drugog ključnog trenutka, koji služi kao svojevrsni vinjakolog-filter. Naime, oni koji se tada ipak predomisle, povuku rečeno i nastave sa vinjakom stiču zvanje vinjakolog u pokušaju. Ta titula ih prati u sledećih nekoliko godina, pri čemu se broj litara svake godine povećava, a broj vinjakologa u pokušaju srazmerno smanjuje.

  Konačnu titulu vinjakologa stiče sa prvom, samostalno popijenom, flašom u toku jedne večeri. Iako nije isključeno da se ponove posledice kao kod prve prekretnice, poučen ranijim iskustvima vinjakolog na rupe u sećanju i jutarnji mamurluk odgovara samo osmehom i već počinje da planira novi izlazak.

  Napomena: Titula vinjakologa se ne gubi sa godinama, bez obzira da li se prestane sa konzumiranjem pomenutog pića. Jer, kao i kod ratnih heroja, u njegovoj okolini zauvek živi sećanje na herojske dane i prvu ispijenu litru.