Prijava
   

Vlaška magija

Skup običaja etnički osobenog naroda sa područja Negotina i okoline. Za razliku od magije popularizovane po ostvarenjima Hansa Kristijana Andersena, Braće Grim i Volta Diznija, ovom se ne bave specijalizovani pojedinci koji žive u usamljenim kućama na šumskom proplanku i poseduju crnu mačku, već maltene bilo ko. Tako u krajevima koje naseljavaju Vlasi vlada mir i harmonija jer nikad ne znaš da li se zameraš nekome ko će samo da ti baci uginulog pacova u bunar ili pak nekome ko će na kuću takvo prokletstvo da ti navali da će sledeće četiri generacije da ti se rađaju s prasećim repovima.

- Dobar dan tetka Danka.
- Dobar dan čedo moje.
- Eto mene po savet muka naterala, onaj moj komšija Predrag, muda mu se osušila već treći put pomera među a njegov kum u opšitnskom sudu uporno presuđuje u njegovu korist. Šta da radim do boga miloga?
- Ne beri brigu, nego evo kako ćeš da uradiš što je i moja majka onom Milojici što ne voli žene pa je tužio za seksualno uznemiravanje na kosidbi:
Prvo, imaš u domaćinstvu kolko ja znam mlade ženske čeljadi, odaberi bar tri i naredi im da se za prvog punog meseca kad im se poklopi menzis skinu do kože pa trče devet puta oko njive tvog komšije Predraga.
Kao drugo, neka sve tri oko vrata drže venac prošlogodišnjeg luka a u rukama stručak bunike i jediča uvezan crnim koncem.
Kao treće, da ne trče oko one njive kraj potoka već one pored puta, tamo ima staro rimsko groblje, ne znam da li će pomoći al' da odmogne ne mož' nikako.
- Ama da li je to dovoljno jako, tetka Danka?
- Nema jače, ako se zalomi da je bar jednoj od njih prvi put da je dobila, tu kletvu neće skinuti ni četiri Vaseljenska patrijarha pa ni da se nasred njive ufate u kolo s Rim-papom.
- Ali šta to ustvari radi?
- Ne bi sad baš da ti tačno opisujem, al recimo da će tvoj komšija kad sledeći put pogleda u gaće imati šta da vidi, proći će ga volja za pišanjem. Ajd sad na posao.

Komentari

Neće cave da pohvaljuju manje zajebane autore. ++

Ma jebeš cave, bitno da se piše :)