Prijava
 1.    

  Vojvoda

  Umišljena, uobražena osoba.

  - Alo majmune, daj mi to bre! I ono! I ono!
  - Razumem, Vojvodo!

 2.    

  Vojvoda

  Neko ko ipak dođe nakon dugog čekanja.

  - Si karo?
  - Jesam. I to Mariju.
  - Sereš? Ona se udala valjda?
  - Jeste. Ali rekao sam ti da će ona biti moj Vojvoda.

  SlengKup2016

 3.    

  Vojvoda

  1. Poseban, najviši čin u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Dodeljivao se za izuzetne zasluge u ratu i odbrani otadžbine. Tako su čin vojvode dobili sledeći generali srpske vojske:
  - Radomir Putnik
  - Stepa Stepanović
  - Živojin Mišić
  - Petar Bojović

  2. Hajdučko i četničko zvanje, nešto kao "čast". Vođa hajdučke / četničke skupine mogao je, prema svom nahođenju, da ovo zvanje dodeli svakom ko je to, prema njegovom lčnom mišljenju zaslužio. Onaj ko je jednom dobio ovo zvanje, mogao je drugima, prema svom nahođenju da ga dodeljuje. Stoga, ne treba da čudi činjenca da se ugled i zvanje četničkog vojvode prilično srozalo.

  Dakle, ova dva pojma VOJVODE nikad i nikako ne smeju da se pomešaju.

  Jedno je školovani visoki kraljev oficir sa IZUZETNIM zaslugama u ratu, a drugo je hajdučija.

 4.    

  Vojvoda

  Perjanica Srbije i serbskoga naroda. Ono sto je za kornjace Voja, bravare Tito, za molere Hitler, fudbalere Tole, komentatore Milojko Pantic, za automehanicare majstor Kreka, za partizane Bata Zivojinovic - to je za srpske radikale Vojvoda. Heroj Srba i ujedno trn u oku zlotvorskog tribunala, koji im malo-pomalo, na trpezu stavlja g**na koja su sami produkovali, opsti im sa majkama, od kojih je majka Hanca Polcijusa najvise privukla Vojvodinu paznju. Mesija nasega naroda koji njegov povratak iscekuje kao Vladimir i Estragon Godoa u istoimenom romanu. Njegovim dolaskom sve ce nedace prevazidjene biti, voskrsenije nebeskome narodu sledovace a nasem progresu zaustavljanja biti nece. Na put Vojvodi nasem stoje kojekakva masonska udruzenja, kao sto je nekad Kraljevicu Marku na put stajao Kesedzija Musa, al ce ipak doci, jer Vojvoda se umirit` ne moze!