Prijava
   

Zaklinjanje u Bibliju na početku sudjenja

Pokazatelj koliko je američko sudstvo pravedno i normalno. Dovedeš čoveka ateistu da svedoči u slučaju višestrukog ubistva, prinudiš ga da se zakune u Bibliju da će govoriti istinu, i to će ga naterati da ne laže.

Komentari

ha, stvarno, a plus uglavnom su takve bolesne ubice obicno neki satanisti! mislim da Bibliju koriste i sami...ko zna zashta!

Citao sam jednom prilikom clanak o crncima osudjenim na robiju, koji su bili nevini a ocevidci su ih prepoznali - jedan lik robijao preko 20 godina dok ga nisu oslobodili optužbi. A u svetom pismu piše da se u njega ne kuneš, kao ni u Boga, sebe, majku..E sad - zakleli se u Bibliju, osudili čoveka ni krivog ni dužnog..Ti će teško pakao da izbegnu.

Promisorna zakletva se to zove. Jedan od arhaicnih obicaja u SAD.

Inace to je iracionalno dokazno sredstvo i uglavno se ne koristi u svetu, pa ni kod nas koliko znam. Ali SAD je zemlja sa tradicijom za razliku od nas.

E da izvini, u to se ne dira :]

+, pretece me, a hteo sam i ja da nesto kazem o tome

@melkijades
Mada naveo si me na razmisljanje ovom defkom. Opeste je poznato da SAD sekularna drzava i to im stoji u ustavnim amandmanima, a ovamo se ljudi kunu stavljajuci ruku na bibliju. Verujem da bi ateista ili musliman imao pravo da odbije takvu zakletvu. Ko ce ga znati?:)

juce sam gldedala "djavolji advokat" i upravo mi je ovo proslo kroz glavu :)

uuuuuuu, dobra :) + + +
the truth, the whole truth and nothing but the truth, so help me God, I do...

I meni je ovo padalo milion puta na pamet!
Ubice mi uglavnom ne deluju nešto preterano pobožno. Zapravo, retko ko je danas pobožan u pravom smislu te reči. Mislim da bi pre delovalo da ih preplaše na smrt, ali ipak, ne verujem da ih išta plaši, nisu baš sasvim pri sebi.+

Ljudi, ubice su uglavnom religiozni ljudi, tako kaže statistika. A što se tiče zaklinjanja na bibliju, pa recimo da im u ustavi piše da imaju sva prava direktno od Boga, takve gluposti možeš samo u SAD-u da nađeš. Mislim slušaj ovu kozu http://www.youtube.com/watch?v=hWYXWfLsQ6g

Прво, то заклињање на библију је чиста формалност.
Друго, није истина да у је у САД коришћење Библије обавезно. Ако нећеш, само те питају ''да ли се заклињете/тврдите да ћете у сведочењу изнети истину и само истину?''
Треће, америчко правосуђе јебе. Макар у односу на наше крш правосуђе и немамо апсолутно никакво право да га критикујемо.