Prijava
   

Ždraka

Senka. Ali koristi se isključivo u psovkama kao takva. Zašto-to je već antropološko pitanje.

- Jebem li ti ždraku!
- Šta ti je tetka, šta psuješ?!
- Ma hoću da mu psujem, ždraku da mu jebem!
......
ali kad
-Skloni se, praviš mi ždraku, hoću da se sunčam.
-O čemu pričaš bre?!

Komentari

Postoji i glagol - ždrakati, koji označava da neko gleda iz prikrajka.
A nisam znala da imenica označava senku... :)

ne oznacava senku, nego odsjaj sa nekog predmeta :D

Da. U Semberiji uobičajena psovka. I pitah ja kao mali šta znači i rekoše mi tako. Ali eto vidiš da se glagol podudara s imenicom :)

Ždraka je sunčana svetlost, zrak sunca. Pa ako ti neko psuje ždraku, psuje ti Sunce, a ako ti zaklanja isto...

Јеби га, Медикусе, можда си ти у праву, али то лингвистичка наука још није забележила. Ево ти речник САНУ:

ждрака ж ген. мн. ждрака покр. в. зрак, линија светлости, светлосни млаз, сунчана светлост. — Синак је летјео и летјео, а кадно хтједе и сунцу завирит у очи, жраке сунчане растопише му крила, те он ... стрмекну у море ⌈Ил. Ј. 4, 482⌉. Пошљедња ждрака морем се разлијева ... а одбљесак јој се кријеси у дну мора ⌈Ћип. 5, 11⌉. Жарко га је огријало сунце, | Од њег' ждрака по авлији бије ⌈НП Вук 3, 204⌉. Али шину ждрака по Удбини, | Ко кад сунце паде са небеса, | Јер ишета Злате диздарева, | Сва се сјаје као сунце жарко ⌈НП Марј. Л. 3, 63⌉.•

Valdemare ovo je, mislim da sam ti već jednom prilikom imao priliku reći, malo nekonvencionalniji rečnik tj.sajt od tog što ti uporno pokušavaš. Ako je rečnik slenga, i ako ždrakati i znači ZVRLJATI, GLEDATI NEKOG ISPITIVAČKI, i ako se SASVIM PROVERENO i sigurno koristi u jednom geografskom području ja ne vidim razloga za ove tvoje, pa u najmanju ruku, lingvističke prezentacije. (hajde sad šalji nas da proverimo znanje reči PREZENTACIJA ali pošto je anglizam ne verujem da će biti nekih primera iz epske poezije.) Pozdravljen budi.

@Oružano pile

Šta me napadaš, ja sam samo odgovorio Medikusu na njegovu negaciju moje tvrdnje da je ždraka zrak sunca. Ima osoba koje na reči "nisi u pravu", pogotovo kad su u pravu, reaguju pokušajem da dokažu da u u pravu. A "ždrakati" i znači gledati nekoga, tako da ne vidim u čemu je stvar... Osim ako je neko uvređen mojim lingističkim prezentacijama, ali mislim da je to toliko sitna uvreda da na nju uopšte ne treba obratiti pažnju. Ima i gorih stvari... Jutros su mi probušili gume na kolima, npr.

Mozda je neko s Vukajlije ;))) Zao mi je tvojih guma, veruj. Jebem li mu zdraku ko god da je! Zdrakaj par dana pa vidi da nije kakav klinja iz komsiluka.

@Valdemar
E sad stvarno nisi u pravu!
Da nije u pravu, rekao sam autoru definicije, koji kaže da je ždraka senka!
I još sam dao link na moju pređašnju definiciju, u kojoj ždraku opisujem kao svetlost, svetlosni mlaz, koji se odbija od uglančanih predmeta i ogledala! Pogledaj malo detaljnije!