Prijava
   

Život na poklon

Šta je poklon? Stvar koju ti neko uruči, bez nekog specijalnog razloga. Dobro, možda si zaslužio, možda si bio dobar, možda si preveo baku preko ulice pa ti je ostavila stan jer nema kome drugom da ga ostavi, možda jednostavno dobro jebeš... Ali možda je to sve i slučajno. Postoje oni srećni ljudi, koji ne moraju da mrdnu prstom, a neke stvari im same dolaze pod noge. I to ne bilo kakve stvari, nego najbolje stvari. E pa tako, smatram da nam je život poklonjen, a u sledećim rečenicama ću i argumentovati svoje mišljenje.

Bio si jedan od nekoliko miliona spermatozoida koji hitaju ka jajnoj ćeliji tvoje biološke majke. Zajebao si ih sve, zakačio si se, primio se, i posle 9 meseci zaplakao. Moraš se složiti da si pobedio zavidan broj drugih potencijalnih ljudi. Evo ovako, uzmi na primer ovu našu državu, to je taj neki broj oko sedam miliona, i zamisli da si toliko ljudi zajebao! Lep osećaj... Toplo ti je oko srca sigurno, jebi ga, i treba. Imaš probleme? Imamo svi, ali ajde da probamo da ih zaboravimo, rešimo i potisnemo. Nemoj samo da kukaš.

Slušam pre neki dan, otkrivena neka nova planeta na kojoj je, tvrde naučnici, moguć život! Ajdeeee... Ne videsmo tog života, a toliko se priča o njemu. Jebi ga, nije svaka planeta privilegovana da na njoj biljka postane riba, riba gušter, gušter majmun, a majmun da se ispravi na dve noge i postane razumno biće. Jesi majmun, pa šta, svi smo? Ne dozvoli da te to bedači. Zamisli koliko je miliona planeta u Svemiru, neke nikada neće biti ni otkrivene, a mi smo, da se tako naučno izrazim, za sada jedina planeta na kojoj postoji život. Jesi se zamislio? Jesi sigurno. Jel ti bar sad malo bolje? Slušaj sad...

Zamisli da si se ti u mikroskpskom obliku, zakačio za jajnu ćeliju nekoliko vekova pre nego što je to stvarno bilo. I sad si neki prosečan konjušar. Radiš dvadeset dva sata, ona dva sata spavaš na slami. Nekad bič umesto konja raspizdi tebe, nemaš gde da se žališ, nema sudova u ovom današnjem obliku, parnice ne traju večno, gazda odlučuje u sekundi. E to ti je za sve one momente kad se buniš da ti je na poslu loše, da te izrabljuju, ne smatraju ozbiljlno i misle da si životinja. U pravu si, i jesi životinja, ali kako rekosmo prvo si bio biljka.

Teško ide učenje? Jedva spremate ispite, a? Jeste, teško je, to su te muke studentske, faks kad završite sve ste završili. Znam da vam ova rečenica znači, ali jednostavno nije istinita. Zamislite petrolejsku lampu kako baca jedva vidljivu svetlost, a vi pišete seminarski naliv perom. Onda vam se u tako mračnoj sobi prispava, pa prospete mastilo, i sve opet. Danas kopi-pejst, uvezem nekoliko sličica, potpišem se, ištampam i nosim, predajem, polažem. Ali da, naravno da je teško, kad ne znamo za teže. Naravno da su naše muke najteže, jer su naše. To je malo sebično ponašanje, misli o tome...

Poklonu se u zube ne gleda? Kako bre? Ako ja smatram da mi je život poklonjen, a moj zubar Željko gleda moje zube, znači da je i ta rečenica laž. Servirana od nekog šatro pametnog narodnog mislioca, i provlačila se nekoliko stotina godina sve dok neko nije razmislio o tome, i shvatio da sve nije baš tako kao što se priča. Jebi ga starče, priča ti pada u vodu. Imamo razum, i to nam je poklon, možda bi i dalje išli na četiri noge da evolucija nije odradila svoje.

Normalno da ovo vreme nosi i neke nus pojave koje nisu baš toliko prihvatljive, ali jebi ga, hajde da ih ne gledamo! Žališ se što na televiziji prikazuju samo pevaljke i neki "džet-set". Jel te bre neko bije po ušima da to gledaš? Uzmeš knjigu, prošetaš pored reke, pljuneš u nju, ako te to ispunjava. Nemoj da pljuješ po stvarima jer je moderno da pljuješ po njima, ako to radiš imaj čvrst razlog. Dakle, ako ti se nešto ne sviđa, nemoj ni da ga radiš preko kurca, samo zato što je moderno. Treba da te boli kurac za mišljenje drugih ljudi, osim mišljenja onih do kojih ti je stalo, i za koje znaš da se ne ponašaju kako vetar duva. Slušaj one koji su bili uz tebe kada si se naboo na komšijinu ogradu, dupetom, i imao dvanaest šavova. Oni su takođe bili sa tobom i u situacijama kada je bilo lepo, tada su bili tu i ovi drugi, lažnjaci. Ali pošto čovek potiskuje neke ružne stvari, on se neće setiti da u tim situacijama lažnjaka nije bilo. Zato premotaj film, imaš tu mogućnost, i videćeš da kvarnjaci nisu bili tu kada su bili najpotrebniji. Oni su tu da te tapšu po ramenu, smeju ti se kiselo, i da si ti tu kada im budeš zatrebao. Kad odradiš sve zbog čega bistvuju u tvom krugu, nestaće, pa će se vratiti da obrišu pod sa tobom i da te tretiraju kao običnu krpu.

Postoje i ti neki lošiji aspekti života, ali nisi mogao da biraš. Ako si život dobio na poklon u toj lepo upakovanoj kutiji su morala da budu i neka sranja. Trudi se samo da gledaš drugim očima, da ih ne primećuješ, a da primećuješ neke male stvari, koje su ustvari najveće. Sve ostalo je nebitno. Na kraju ćeš to i shvatiti.

Kako si došao na ovaj svet, tako ćeš i otići sa njega. U kutiji! Neko u manjoj, neko u većoj, ali to ne znači da je veći čovek, samo da je više jeo. Nema ni tu pravde, možda će stoka zauzeti dva puta više zemlje nego ti. Tup udarac grumena zemlje o kutiju biće isti za sve. To će biti kraj. Nijedan poklon ne traje večno.

- Deda šta je život?
- Život je poklon!

Komentari

Дао сам плус на наслов.
Сад немам снаге да прочитам, али сутра под обавезно.

Mrzi ljude da čitaju, moj plus je bio prvi...

Bruce
Mrzi ljude da čitaju, moj plus je bio prvi...

Јебе ми се за плусеве, ја пишем због реакције! Хвала, драго ми је ако ти се свиђа!

Апофис
Дао сам плус на наслов.
Сад немам снаге да прочитам, али сутра под обавезно.

И тебе чекам сутра са критиком! :Д

Туп ударац грумена земље о кутију биће исти за све

Узмеш књигу, прошеташ поред реке, пљунеш у њу, ако те то испуњава

неке мале ствари, које су уствари највеће

Сконтао сам поруку дефке одмах, сад ипак прочитах и одлично је написана, издвојих пар ствари што ми се баш свидеше.

Прочитах, добро је, волим такав поглед на свет и оптимизам. х) Дадох плус. х)

Defka je vrh i skor stvarno nije realan. Teško mi je da zamislim da neko može da da minus na ovo remek delo. Dobro, ukusi su različiti. Samo se nadam da nije pao neki minus samo zato što ljude mrzi da čitaju.
Od mene *

Како си дошао на овај свет, тако ћеш и отићи са њега. У кутији! Неко у мањој, неко у већој, али то не значи да је већи човек, само да је више јео. Нема ни ту правде, можда ће стока заузети два пута више земље него ти. Туп ударац грумена земље о кутију биће исти за све. То ће бити крај. Ниједан поклон не траје вечно.

Sutrа nа svet аko pаdne vreo kаmen
Kаd u pepeo nаs sve bude mleo plаmen
Tаd ću te pitаti štа ti znаče pаre
Titule i zgrаde - sve je to zа džаbe

Podseti me na ovu pesmu kraj.

enemyofthefreeworld
Прочитах, добро је, волим такав поглед на свет и оптимизам. х) Дадох плус. х)

m-a-c-m
Vau.

Defka je vrh i skor stvarno nije realan. Teško mi je da zamislim da neko može da da minus na ovo remek delo. Dobro, ukusi su različiti. Samo se nadam da nije pao neki minus samo zato što ljude mrzi da čitaju.
Od mene *

Ova tri komentara su vrednija od tri hiljade pluseva! :D Pusti to Dzoni, drago mi je da ti se svidja! :D

Au Dejs!!!!!
Ne znam sta da kazem na ovakav tekst...osim da sam presrecna sto sam bila uopste u mogucnosti da procitam ovako nesto!!!!
Suvisno je reci da ovo stavljam u omiljene, da bih bila u prilici jos ko zna koliko puta da je procitam, od reci do reci!
Skidam kapu!

Хвала и Апофису и теби Ела наравно... Драго ми је да вам се свиђа...

Шта знам, закључих нешто, ову дефку сам писао неких четрдесетак минута... А да сам је писао више усрао бих је са исправкама... Изашла је оваква из мозга и таква је остављена...

Плашим се само да не вуче на форсирани оптимизам... То ми никако није био циљ... Реализам брате! :Д

Omiljenovala da bih pročitala ponovo.. kad pišem manje od tri reči :)

Изашла
је оваква из мозга и таква је
остављена...

Tako i treba da bude! To si ti!
Svaka cast jos jednom!

Prva defka koju sam stavio u omiljene, pre svega jer sam je nekako emotivno shvatio.

Жалиш се што на телевизији приказују само певаљке и неки "џет-сет". Јел те бре неко бије по ушима да то гледаш? Узмеш књигу, прошеташ поред реке, пљунеш у њу...

Srž. Sve ostalo, gorenavedeno, dođe kao milostinja misli. Zatim zavidan dar, potom egzistencijalna nagrada. Samo treba početi sa razmišljanjem. Jedino neosporeno i neograničeno je ljudska misao. Treba je uvek i rado podeliti sa svakim, ko je voljan da čuje.
Nemam više reći, sem izuzetno.

Tračica
Omiljenovala da bih pročitala ponovo.. kad pišem manje od tri reči :)

Натерати Трачицу да проговори, непроцењиво... Изгледа да се спремаш за мужа... :Д

Ajvar na 'leba
Prva defka koju sam stavio u omiljene, pre svega jer sam je nekako emotivno shvatio.

Да испробаш опцију! Шалим се, хвала!

Srž. Sve ostalo, gorenavedeno, dođe kao milostinja misli. Zatim zavidan dar, potom egzistencijalna nagrada. Samo treba početi sa razmišljanjem. Jedino neosporeno i neograničeno je ljudska misao. Treba je uvek i rado podeliti sa svakim, ko je voljan da čuje.
Nemam više reći, sem izuzetno.

Ако ћемо искрено твој коментар сам највише ишчекивао... Јер волим да читам твоје дуже дефке... Плашио сам се да ово не повуче на неко форсирано оптимистично срање и драго ми је да то није... Маро си претерао са хвалом, нисам то заслужио, али шта да ти кажем сем Хвала!

Леп текст, није лош. Чекам те најављене есеје да видим оће л' бити штогод паметно да се прочита.
Имаш неки превише идеалистички приступ животу. Надам се да не идеш кроз њега као што си навео у тексту. Бар не у потпуности.
Плус.

Да не тупим, рекох ти пре неко вече шта мислим. ***

Имаш неки превише идеалистички приступ животу. Надам се да не идеш кроз њега као што си навео у тексту. Бар не у потпуности.

Ово је ових дана неко расположење... Сурово сам реалан... Схватам да је ово размишљање повукло на оптимизам, али можда је то неко расположење које влада ових дана :Д

Лепо је рекао Шанзам, ток мисли...

Хвала ти!

И треба да те боли курац за мишљење других људи, осим оних до којих ти је стало и за које знаш да се не понашају како ветар дува

А ово је тек, одувало.

ако ти се нешто не свиђа, немој ни да га радиш преко курца, само зато што је модерно. И треба да те боли курац за мишљење других људи, осим оних до којих ти је стало и за које знаш да се не понашају како ветар дува. Слушај оне који су били уз тебе када си се набоо на комшијину ограду, дупетом, и имао дванаест шавова. Они су такође били са тобом и у ситуацијама када је било лепо, тада су били и ови други, лажњаци. Али пошто човек потискује неке ружне ствари, он се неће сетити да у тим ситуацијама лажњака није било. Зато премотај филм, имаш ту могућност, и видећеш да кварњаци нису били ту када су били најпотребнији. Они су ту да те тапшу по рамену, смеју ти се кисело, и да си ту када им будеш затребао. Кад одрадиш све због чега биствују у твом кругу, нестаће, па ће се вратити да обришу под са тобом и да те третирају као обичну крпу.

MAJSTORČINO!

Predlažem u odabrane.

Definitivno nisam preterao sa pohvalom! :)
Ovo mi se mnogo sviđa.
Nit' je idealizam, ni sentimentalizam, ni parnasizam, već čist koristan, lep i činjenički zasnovan tekst.
Moram još jednom da pročitam! :)

Sunce mu kalajisano, mislio sam da neću moći ovako pospan i iznuren pročitati, jer mi i kraće defke teško idu, al ovo, brate mili, pročitah iz cuga. Skidam kapu i do crne zemljice se klanjam. Pogotovo mi se sviđa onaj deo o estradnim pevaljkama. I ovaj sam kraj, kao da me neko klepio po ušima. Čestitam, ali zaista.

Хвала свима!

Ретко на твоје деф. дајем минус, но овде га дадох. Прочитала сам два пута али опет ми се нешто не допада. Ето, д'имаш и један негативан коментар, ништа друго. :)

Zanimljivo, jako. Interesantna neka viđenja imaš. Sa većinom se lično slažem, pojedina zapažanja su zanimljiva, ali na pola sam nekako video kuda vodi i od pola mi nije bilo zanimljivo za čitanje, jebi ga :/

I kad razmislim, ne smatram za pola ljudi oko sebe da im je život baš bio poklon, iako sam nepopravljivi optimista i za sebe i za njih. Da si je makar završio drugačije (mislim na telo defke), pa da makar kompletno pruža neki optimizam, to bi bilo to. Ovako... tanko.

Inače, pišeš sjajno, kao i uvek.

Дејс!
savršena defka. S početka sam imala asocijaciju za moj konkurs za posao. Bilo nas je preko 1500 u BG-u na birou. Primili su mene, baš mene!!!!

Defka mož' komotno na naslovnu.
A može i drugačije : da je svako pročita pre nego što se prijavi na Vuku. Mnogima bi valjalo.

Šta, nisam te do sad pratila???
E, pa nećemo tako!

majav
Šta, nisam te do sad pratila???
E, pa nećemo tako!

Jesi li luda? Čovek štancuje k'o blesav, nećeš moći druge dispratiš od njega :) Ali razbiva, realno.

Kakav esej sunce ti jebem, ispisao si moju životnu filozofiju, moj naklon.

Defka (koja ustvari nije defka) ti je zbir već ispričanih priča. Živiš u Srbiji i poznaješ jezik i imaš tu privilegiju da ubaciš reči kurac, pička, govno i Vendi. To da si prožeo kroz defku, bila bi onako u Frenkijevom fazonu, tj. mudna. Ovako, jebemliga...Morao si više svoj pečat da ostaviš, a ovako si me podsetio na likove koji objave neku stručnu knjigu, a ustvari samo kopipejstuju delove iz 50 drugih knjiga. Zbog truda ti neću dati minus.

Malo mi njanjava, otkud znam...

Џафтара, Агилни, Крампоном: Хвала пуно! Недостаје права критика а чини да будем бољи... Могли би чешће то да радите не бих се бунио! Шта знам можда ово 100% нисам ја, него неко моје размишљање ових дана... Могуће да је њањава, могуће да је климава, једноставно написао сам је сирову из мозга, и имао сам идеју да је негде сачувам... Можда је требало да то буде у Ворду а не на Вукајлији, али јеби га, грешимо...

Živiš u Srbiji i poznaješ jezik i imaš tu privilegiju da ubaciš reči kurac, pička, govno i Vendi.

Има на неким местима вулгаризама, али нисам хтео да их силујем...

МајаВ и асат: Хвала и вама!

Имаш проблеме? Имамо сви, али ајде да пробамо да их заборавимо, решимо и потиснемо. Немој само да кукаш.

Добар си Дејс! Свиђа ми се како размишљаш! Баш!

Da. To je sve što imam da kažem.
+++++++

Jebi se, rasplaka me na kraju! Oduševljena sam kumaro, odlična, odlična!
P.S. Stvarno si poremećen koliko pišeš ovih dana. :)