Prijava
   

a

Osim što je prvo slovo azbuke i abecede, ima još mnogobrojne primene i značenja:

1. Kao pitanje (Aaa?). Koristimo ga kada sagovornika nismo dobro čuli ili ga jednostavno ništa ne razumemo. Čest, ali neželjen odgovor je: "Ne kaže se 'a' nego 'molim'."

2. Otegnuto a sa dugosilaznim akcentom obično se upotrebi desetak sekundi (vreme varira od osobe do osobe) nakon upotrebe oblika br. 1 da bismo pokazali kako smo ovoga puta sagovornika razumeli.

3. Otegnuto neakcentovano a koje vuče na poluglas koristimo kao znak zbunjenosti ako ne uspemo da dođemo do prosvetljenja koje povlači upotrebu oblika br. 2, a ponekad i kao poštapalicu, odnosno zamenu za "ovaj...", "pa...", "znači..." itd.

4. A sa dugouzlaznim akcentom koristimo kao potvrdna rečcu umesto "da" ili "aha". Ukoliko smo slabije raspoloženi, akcenat će biti manje primetan. Usta mogu biti i zatvorenija što opet proizvodi poluglas, ili potpuno zatvorena, što proizvodi zvuk "mmm".

5. Dva kratka a, jedno sa kratkouzlaznim a drugo sa kratkosilaznim akcentom koristimo kao odrečnu rečcu.

6. A kao uzvik obično koristimo kada osetimo bol. Uzvik je kratak, osim u slučaju da se susrećemo sa zubarom, hirurgom koji nije u mogućnosti da nam da anesteziju, ili pak španskim inkvizitorom. U ovim slučajevima uzvik traje sve do trenutka onesvešćivanja.

7. Otegnuto a koje je slično kao slučaj br. 3 ali potmulije koristimo kada nam mozak radi u safe modu, odnosno u slučaju mamurluka, glavobolje ili kada je na vidiku objekat prekomerne požude. Ovaj oblik najčešće je praćen balom koja curi niz bradu.

8. A kao borbeni usklik. Obilato se koristi pri jurišu radi ulivanja straha u kosti neiskusnom neprijatelju. U savremenim bojevima, pouzdan izbor ukoliko želite smrt od mitraljeske ili automatske vatre.

9. A u obliku poznatom kao stenjanje koristimo tokom fizičkih napora. Ovaj oblik često vuče i na samoglasnik e (reprezentativan primer je glas koji koristi drug Boban prilikom penjanja na Igman). Lepša varijanta ovog oblika može se čuti u trenucima intime.

10. Kada trenuci intime dostižu vrhunac, javlja se specifičan oblik koji predstavlja prelaz između prethodnog oblika i oblika poznatog kao "vrisak oduševljenja".

11. Malopre pomenuti vrisak oduševljenja. Specifičan ton i boja ovog oblika razlikuju ga od slučaja br. 6, vriska bola.

12. A otpevano po tonovima g, cis, g, cis, g, fis, h, f, e koristimo dok skačemo sa drveta na drvo koristeći lijane i dok plivamo po šumi.

Komentari

Čovek se baš razume u a. :)

+

Човече, ти си докторир'о А. Сјајан слух и добра моћ запажања.