Prijava
   

Alan Ford

Teško subverzivni i izuzetno pronicljivi strip dvojice Italijana, kod nas imao kultni status sedamdesetih i osamdesetih zahvaljujući između ostalog i "prijevodima" Nenada Briksija, varaždinskog pisca jeftinih detektivskih romana (Timoti Tačer) koji se koristio arhaičnim hrvatskim (nešto kao Džoni Štulić), gdje su se na sitna vrata razračunavali i sa kapitalizmom i sa socijalizmom.
Nažalost, strip je nakon zbivanja početkom devedesetih počeo da deklinira, baš kao i vrijednosti u kojima smo uživali dok je strip bio na vrhuncu popularnosti. Sad jednostavno nije dovoljno opor i surov i kao i od mnogo čega, stvarnost se pokazala daleko inovativnijom i gorom.
Najbolje epizode su one nastale iz saradnje dva originalna autora, Magnusa i Bunkera, a to je nekih prvih sedamdesetak epizoda.
Zaštitni znaci tog stripa (originalnog):
1. Ekstremno siromaštvo glavnih likova - (32 dolara? Tko je ikad vidio toliku gomilu novca na jednom mjestu?)
2. Plejada genijalnih negativaca (Superhik, kontra Robin Hud, otima siromašnima da bi dao bogatima, Centurion, bogataš koji ulazi u kriminal da bi se svidio čistačici u sopstvenoj firmi)
3. Viđenje istorijskih događaja Broja 1 (Trojanski rat je počeo zbog rasipništva Heleninog, Admiral Velington je bio alkoholičar)
4. Totalna različitost glavnih junaka
5. Atmosfera života na dnu

Obavezno štivo ako želite da vam djeca izrastu u kvalitetne ljude.

Komentari

Jedna od provala iz Alana Forda:
"Osim toga što si me ubio, probušio si mi i moje novo odijelo!"
+ od velikog fana

Strip je prestao da bude ono što jeste smrću crtača Roberta Raviole (alias Magnus). Mislim da je prvih 76 epizoda (do "Podružnice") crtao on.

bavo, bravo, bravisimo. pilsPlus!

@ Registrovan:
Magnus i Bunker su se razišli kod 75. epizode. Posle su ponovo radili na nekoj jubilarnoj epizodi (samo jednoj). Ne sećam se koja je. Verovatno ona 100-ta.