Prijava
   

Čoper

Izraz koji se (uglavnom) koristi za motorcikl velike kubikaže, specifične produžene viljuške sa izvijenim upravljačem i sedištem koje je smešteno tako da može da se vozi ispruženih nogu.
Karakteristične su takođe i bisage sa strane, na zadnjem točku, ili neki takvi slični delovi opreme za konje. Fabrički se veoma retko proizvode u takvom obliku, uglavnom su američkog porekla(ako nisu japansko-kineske kopije) a najpogodniji za kasniju preradu u "čoper" su "Harley-Davidson" i "Indian"...
Dugo su bili zaštitni znak jedne posebne subkulture u Americi poput bajkersko-banditskih udruženja kao što su "Hell's Angels" i sl.

Po belom svetu, a bogami i kod nas, su postali popularni uglavnom zahvaljujući kultnom filmu "Easy rider"...posle koga je svaki pubertetlija zamišljao da ima "Harley" i da na njemu jaše istočno od Rio Grande, dok mu se kosa vijori na jutarnjem teksaškom suncu..!

Autor ove definicije je kao klinac, pre više od 20 godina, iskasapio brusilicom predivan stari nemački "Adler", pokušavajući da nosaču prednje viljuške da drugi ugao i tako napravi čoper.
Posle ga je prodao "na kilo" u otpad.

Taj nesrećni "Adler"(sa oznakom "DAK" i slikom palme sa kukastim krstom na boku-Romelov Afrički korpus) je bio nemački vojni motorcikl, ko zna kada i kako zalutao u Srbiju i koji je sigurno bio svašta preživeo, ali film "Easy rider" nije!

Komentari

motor = čoper

Vespice su za curice i gejeve, a Kawasaki i slične varijante su za šabane.

+

Veliki Kurde, ne treba da places za motorom koji si ukasapio. 100% nisu bili svi orginalni delovi na njemu. Za vreme i malo posle rata bilo je majstora koji su svakako budzili delove na te masine. Evo jedna slika na kojoj je neki svabo uspeo da odradi viljuske

@Dragišić: Bljak je. A i volan je prilično nisko. Zna se zašto čoperi dreba da imaju visok volan.

Pa koliko se sećam(bilo je pre 23 godine),nije imao originalni karburator,nego neki BMW-ov "Bing"...a i još par delova nije bilo isto.
Ostao mi samo prednji far sa kilometar satom i onom nemačkom orlušinom ispod koje piše takođe "Adler"(Orao).

...A moglo je bolje..! (B.Dugme) :-)))

E vidi stvarno Adler...ali to je "mali" Adler od 250ccm,mislim...

I ja sam jašio jednog ali bilo nešto veće sa dva cilindra, dosta nisko i mnogo brzo čudo doakali mu majstori.

Kako je meni receno coperi su rucno preradjeni motori, odnosno seceni (Čoper je od glagola chop-seći) tako da se fabricki i nemogu praviti sem da ih u fabrici naprave pa iseku i dorade sto je iskreno suludo. A za unisteni adler trebalo bi ti suditi pa da si imao i sest godina.Svakako +

Buch(Bruce Willis)u Petparachkim prichama ima jednu zanimljivu opasku u vezi sa choperom... Ne slaze se sa ovom Dziimijevom motor=choper :))
+ za definiciju, a i za ideju da se choper definishe