Prijava

Mišljenje o filmu. Kako je prikazano to vreme? Da li je bolja knjiga? Realnost ili čisto preseravanje Vuka Draškovića... Ja lično mislim da su film i knjiga realni, mada pošto po mom niku može da se vidi moje godište, šta ja znam šta je tad bilo realno.

Što spemujete i lupate gluposti kad je momak lepo pitao?

Обрисани си коментари који немају везе са темом.
Престаните са спемовањем.

Пошто сам одгледао само филм, рећи ћу своје мишљење о томе:
Иако, заправо, носи изразито хуману поруку, код крволочних националиста са свих страна је погрешно схваћен као позив на оружје. Чини се да је то због погрешног момента у ком је филм настао.

Читао сам књигу, и то оно издање на чијим корицама је плакат од филма, а на првим страницама су ликови, исто глумци из филма, на челу са легендарним Жарком Лаушевићем, а затим иде туњава Бојана Маљевић која му глумирибу, а чији лик никако нисам могао да повежем са карактером ликуше из књиге. Никад нисам гледао филм, верујем да бих се разочарао, јер је Бојана Маљевић оперисана од глуме.

А књига је добра. Свиђа ми се она експлоатациона сцена злостављања на почетку. Волим књиге које почињу ин медиас рес, без развијања радње непотребним смарањем напочетку.

Čitala sam knjigu pre nego što je izbio rat.
Bila dobra. Bio Drašković dobar a onda je sve otišlo u pičku materinu...i zemlja i Drašković i Nož na filmu.

Mare, čini mi se da si koju godinu mlađi nego što je potrebno za Nož, ali ajd sad. Možda i nisi. Ako si pročitao Nož, kreni sledećim redom. Molitva, Molitva II, Ruski konzul i Sudija. Kada to sve pročitaš, shvatićeš da je Vuk govorio o besmislenosti sukoba. MI se uvak podelimo na manje grupe NAS, a ONI drugi su uvek govna. Svi su govna osim NAS, to je poenta.

Naravno da je knjiga bolja.

evo ovako: nisam čitala knjigu jer mi još u gimnaziji (kad je to bilo baš nako popularno) već bio pun kurac raznih noževa, rana, vukova draškovićeva i miloševićeva, socijalnih tema i ratne tematike.

film nisam gledala jer bojanu maljević kad vidim na ekranu momentalno dobijem gastritis.

tako da mi ne pada na pamet ni film da gledam ni knjigu da čitam.

a baš mi pre neki dan kolega puštao klip kada laušević dođe kod tetke na ručak, a ona mu spremila prase, namerno, znajući da je on musli, a on onako kao "jao kakav sam balkanski jebač presretač" šmekerski otkine uvo i krene da žvaće uz komentar "prase kao balerina". ŠKK?!?!?!? u kom univerzumu bi to trebalo da bude smešno/zanimljivo/zabavno/dovitljivo/duhovito.....!?!?!?!?

edit: svrš, imaš piće od mene.

Мислим да ћу једном узети и то да читам што Окс препоручује. По причама мојих родитеља, Драшковић је много бољи као писац него као политичар. Не желим да се заносим пре него што прочитам.

Prema mom mišljenju, Drašković je genijalni pisac koji ne zna lošu rečenicu da sastavi. Ko hoće da opipa teren, pre nego što krene da čita ozbiljna dela (Nož, Molitva, Molitva II, Ruski konzul, Sudija - tim redom!) neka pročita Doktora Arona. Uz upozorenje da je Drašković to pisao već pod stare dane i levom rukom. Ali meni je i to odlično, a uopšte nema veze sa ovom preteškom ratnom tematikom.

edit: svrš, imaš piće od mene.

Како ово чудно звучи. Хвала, свакако.

Подсетите ме, јел Петар Божовић исто глуми у филму и кога?

Meni je Hrvat, doduše pijan kao majka u 4 ujutro, na moru 1989. godine plakao, ali plakao kao majka zato što je mu je žao jer Vuk Drašković nije hrvatski pisac :)))
Stvarno sam ga gledala dugo. I sad mi smešno.

Što ste takvi, meni se Bojana jako dopala u filmu "Do koske" - ta uloga joj je bila savršena, gotovo kao da nije ni glumila...

Što se tiče noža, ja sam odrastao na takvim pričama, doduše manje elokventno izraženim, ali znam zasigurno da je u jednom selu na severu Bosne (neću reći kojem) od čitave srpske populacije preživeo jedan lik jer ga nisu dovoljno duboko zaklali i moja baba sa dvoje male dece jer je primila katoličku veru i prihvatila da malo odleži u Jasenovcu. Baba je iz II sv. rata izašla sa činom poručnika, naplatila je svaku glavu iz svog sela...

Ја сам гледала филм и читала књигу и некако по дифолту је књига боља. Међутим, има један инсерт кад иде прича о прецима па дође до Дарвиновог мајмуна, који је врхунски и који ми се урезао у сећање. С времена на време погледам филм, чисто да се подсетим колико човек уме да буде као звер и колико су ти ратови бесмислени.

Pa dobro, Bojana je ovde đene-đene, ima mnogo gorih glumica od nje. Berčekova i uloga Žarka Lauševića (šteta što se dogodilo ono sranje u CG, ostali smo bez jednog genijalnog glumca) je izvanredna, a njena gluma u filmu mi i nije nešto ostala u sećanju.
Razmišljao sam da počnem da čitam knjigu, starija sestra mi je preporučila. Ne planiram baš da pročitam sve Draškovićeve knjige, ali hvala na predloženom redosledu.

Ne planiram baš da pročitam sve Draškovićeve knjige, ali hvala na predloženom redosledu.

Mislim da nećeš shvatiti ako staneš kod Noža. Ukratko, Nož govori o sukobu Srba i Muslimana, njihovih komšija, bivših Srba. Molitva govori o sukobu komunista i Ustaša, nekadašnjih komšija i prijatelja. Molitva II govori o sukobu Partizana i Četnika (to ti je ono da se uvek izdelimo na još više NAS). Ruski konzul je o korenima sukoba na Kosovu. A Sudija je kruna cele priče - govori o sukobu među samim komunistima - među onima koji su, kao moj deda Mile, bili pravi idealisti, marksisti i onih koji su se bogatili i napredovali kroz Partiju. Eto, zato treba tim redom.

Podsećanja i Metu nemoj da čitaš, to je Vukova politička samopromocija. Noć đenerala e teška psihodelija o Draži. Ni to mi se nije svidelo. Sve ostalo je vrh.

@ox hvala za ove predloge... ja ću pročitti sve knjige po redu, kao što si rekao jer me dosta interesuje istorija, uzroci koji su se desili ranije na ovim prostorima itd, a godinu dana sam mlađi od marka, pa sam dosta zbunjen kad krenu da mi pričaju da je neki narod dobar samo zato što je sasvim slučajno rođen u srbiji ili kada krenu da me uče kako ceo neki narod može da bude loš. sve najbolje...

Drago mi je da je ovde otvorena tema o ovom filmu. Odgledao sam film onomad kad je bio na prvoj (gledao sam i pre 3,4 puta) i počeo da guglam da vidim kako ga gledaju 'rvati i bošnjaci, uvek ja zavirm kod njih, bilo da je reč o sportu ili nečemu drugom, da vidim dal nam čestitaju il' nas pljuju. Slično govore kao i mi. Film je ok, knjiga je bolja. Drašković je sjajan pisac, loš političar. Najjača scena kada Berček govori o svom pretku Djuru i kako se poturčio.

prase kao balerina". ŠKK?!?!?!? u kom univerzumu bi to trebalo da bude smešno/zanimljivo/zabavno/dovitljivo/duhovito.....!?!?!?!?

Ja stvarno ne kontam kako tebi ovo nije smešno.. Možda u tom filmu i nije, ali ovako na slavi kad se skupe uvek dobra fora.

Мени је најбоље у Ножу Атифово сећање на предратни период, како је био заљубљен у Вукосаву и био спреман да промени веру (ако сам име њено погодио), њено страдање и његов даљи пут од доброг комшије до крвника.