ijekavica ili jekavica?
kratko "e" u ekavsko je "je" u ijekavskom, dugo "e" u ekavskom je "ije" u ijekavskom.
vjerovatno postoje neke varijacije na temu i neka subpravila itd. ali ja sam u školi iz SH-HS učila da mi govorimo ijekavski i da je ono osnovno pravilo konverzije iz jednog nariječja u drugi.
jekavski ne poznaje "ije": bijelo je bjelo, mlijeko je mljeko...i više se veže za hrvatski jezik.
- banovan

Razlika je u zameni starog glasa jat. U ekavskom izgovoru jat uglavnom zamenjuje sa e: mleko, vera, dete, pređašnji, beležiti, deca, vetar, reč, rečnik, voleo, video, videla, volela, breg, bregovi, sneg, snegovi. U ijekavskom izgovoru postoje četiri načina za zamenjivanje jata:
1. ako je jat bio dug, u ijekavskom daje ije: mlijeko, dijete, riječ, brijeg, snijeg
2. ako je jat bio kratak, u ijekavskom daje: vjera, djeca, vjetar, rječnik, vidjela, voljela (lj> lj), snjegovi (nj> nj)
3. ako je iza jata neki samoglasnik ili neki mek suglasnik (lj, nj, đ, ć, j), u ijekavskom je i: prijašnji, bilježiti, volio, vidio
4. ako je jat kratak, a ispred njega je grupa suglasnik + r, u ijekavskom je e: bregovi (ako je R na početku riječi ili je ispred njega neki samoglasnik, opet je je: rječica, rječni, korjenčić)EDIT : Znači jekavica ne postoji, samo ijekavica,ikavica i ekavica
- banovan
zasto odma nisi priznao da si pogrijesioNisam pogrešio.
BeboP
Normalno je da Vesnita priča jekavicom.http://vukajlija.com/forum/teme/30830-sta-je-normalno#post_1485743
- banovan

IJekavica je isto što i jekavica. U pitanju su dve varijante imena za istu stvar, mada je ijekavica češći naziv. Ponekad se zato u gramatikama i sreće napisano „(i)jekavica“.
- banovan

Sedplas idi spEmuj negde drugde, kao prvo ti nisi znao pola od gore pomenutog dok nisi pročitao i sad si našao da mi skačeš ovako sabajle po živcima sa trećerazrednim opaskama.
- banovan

Ponavljam, nisam se zajebao i samim tim nemam šta da poričem .
- zp
Jalovo je i beskorisno.