Prijava

Treba neki ludak koji tecno govori ruski i koji je voljan da mi prevede tekst od oko 2-3 strane koji cu iskucati za dvadesetak minuta. Tema je bratsko prijateljstvo Srbije i Rusije i tekst prakticno imam na srpskom. Nije strasno ako napravite par gramatickih gresaka, ali molim vas da se jave oni koji tecno govore ruski. I ja se sluzim ruskim ali nisam u stanju da prevedem tako dugacak tekst bez velikih gresaka.
Ako taj koji se javi tecno govori ruski i dobro prevede uplacujem mu u naredna 2-3 dana jedan ktitor nalog. Ima li zainteresovanih?

Ја бих можда могла, све зависи од тежине текста, само га искуцај прво. :)

evo, krecem da kucam ovde

Ја могу мање више, ја пањимају руски јазик и учу јево, лололололо.
Ако могу некако, покушаћу.

ladno putin trazi pomoc iz ruskog jezika

Ako taj koji se javi tecno govori ruski i dobro prevede uplacujem mu u naredna 2-3 dana jedan ktitor nalog.

Ја очекивала бар 'иљаду понуда због обећане награде.

Veze izmedju Srbije i Rusije su oduvek bile jake. One traju jos od srednjeg veka. Nakon podele medju Slovenima Rusi su ostali na istoku, a Srbi krenuli ka jugu-ka Balkanskom poluostrvu. Uprkos tome, narodi su ostali bliski, narocito u duhovnom smislu, a ta bliskost je ojacana kada su Srbi i Rusi primili hriscanstvo. Za taj period srpsko-ruskih odnosa moze se reci da je obelezen dvema komponentama: zajednickim staroslovenskim jezikom i pravoslavnim hriscanstvom kao zajednickom religijiom.
Krajem 14. veka dolazi do velikih bitaka koje znatno uticu na istoriju dve zemlje. Rusija 1380. odnosi pobedu u Kulikovskoj bici pod vodjstvom Dmitrija Ivanovica koga je narod u cast pobede nad Tatarima kod reke Don nazvao Donskim. Devet godina kasnije Srbija u bici na Kosovu polju biva porazena. Ta bitka, ipak ima veliko znacenje kod Srba jer je prikazana etika, hrabrost i spremnost srpskih vojnika na zrtvu. Rusija sve vise jaca i udara temelje buducoj velesili, dok Srbija polako potpada pod tursku vlast. Rusija ce na kraju postati zastitnica pravoslavlja i Srba za vreme Osmanlija, a prijateljstvo ce kulminirati u 18. veku kada dolaze ruski ucitelji koji ce nakratko uspostaviti novi sluzbeni jezik : ruskoslovenski. Rusija nije bila u stanju da pomogne srpskim ustanicima pocetkom 19. veka usled dogadjaja koji su uzburkali citavu Evropu-Napoleonovih ratova. Ipak, nekolicina ruskih dobrovoljaca ucestvovalo je na strani Srbije o cemu pise i cuveni ruski pisac Tolstoj ( a mozda i Dostojevski, sad sam i zaboravio). Potpuni diplomatski odnosi uspostavljeni su nakon sto je priznata nezavisnost Srbije na Berlinskom kongresu. Pocetak 20. veka u Srbiji obelezen je smenom dinastije, Balkanskim ratovima koji su propraceni podrskom Rusije, ali i Prvim svetskim ratom u kojem je ruski car indirektno spasao srpski narod jos vece tragedije.
Napadom Austro-Ugarske na Srbiju poceo je Prvi svetski rat, a Srbija se nasla kao saveznik drzava clanica Antante, izmedju ostalog i Rusije. Nakon pocetnih pobeda, srpska vojska opkoljena je sa svih strana i posla prema Albaniji. Kada su presli strmovite albanske planine dospeli su do Jadrana ali je obecana pomoc izostala usled nemogucnosti Italije da je dopremi. Intervencijom ruskog vrha i pod pretnjom da ce Rusija napustiti rat, pomoc je stigla. Do tragedije je ipak doslo-poginulo je skoro 30% srpskog stanovnista, dobrim delom nakon pristigle pomoci. U Rusiji 1917. dolazi do revolucije kojom je poslednji ruski car Nikolaj Romanov zbacen sa prestola a na vlast su dosli komunisti. Rusija se ipak povukla iz rata. Zbog ideoloskih neslaganja nakon rata, odnosi tada vec kraljevine Jugoslavije i SSSR-a nisu bili najbolji, a mnogi protivnici komunizma u Rusiji prebegli su u Srbiju. Nakon Drugog svetskog rata u kojem je cuvena Crvena armija odigrala veliku ulogu, u Srbiji i celoj Jugoslaviji vlast preuzima Josip Broz Tito, cime i Jugoslavija (SFRJ) postaje komunisticka drzava. Antifasizam i danas je temelj ruske i srpske drzave. Zbog neslaganja Staljina i Tita, SSSR i SFRJ nasle su se na pragu rata, ali nakon Staljinove smrti odnosi su otoplili. Nakon 1991. i raspada obe komunisticke drzave, odnosi se dosta poboljsavaju. Najnoviju srpsku istooriju obelezila je kosovska kriza ali i snazna podrska Rusije po pitanju ocuvanja te teritorije.
Uh, hvala i puno srece u svakom slucaju :)

Tacan nazim teme je Роль России в истории моей страны. Nadam se da sam donekle nabo temu. Preveo sam dobar deo ali ne stima mi. Naporno je lol

Au, sunce ti. Ja odma' odustajem, trebalo bi mi jedno dan dok sve fraze i konstrukcije pohvatam, stvarno je puno. :) Ostalima srećno. ;D

Ne mora sve doslovce, moze u duhu ruskog jezika uz neke izmene (u normalnim granicama). Mogu ja i da sacekam taj jedan dan ako mislis da mozes da prevedes.

Znaš kako, mogla bih, al' učim ga tek godinu i po (nisam u srednjoj) i dosta stvari (potežak je tekst) bih morala da se konsultujem sa nekim (jer kad radim nešto, uradim kako treba), a nisam u tom gradu u kom studiram.. Zajebano, mislila sam da je lakše.

Da je lakse i ja bih :D
Ako uspes u naredna dva dana javi se :) ponuda vazi
hvala

Јебига, не знам ни ја, сад сам се вратио, много непознатих ствари...

Preveo sam i poslao na livemochi, ispravili su mi nekih desetak reci, dobar sam! Yeah!

Па што си кој мој курац отварао тему онда?

Preveo sam nakon sto sam otvorio temu. Nekoliko sati sam prevodio.

Pa jebiga, 200 dindži je 200 dindži :)