Prijava

znate šta, jebete se oko nepostojeće stvari u srbiji, ekonomije.

Vučica21
Uzmi u obzir cene koje kroje za svoj profit. Ako je maloprodajna cena šećera 40 din po kilogramu oni na tu sumu dodaju još 50 da bi fabrici isplatili deo i da bi i oni profitirali i imali za plate.

Izobjašnjavala. Može lok.

Вучица разоткрива мале предузетнике!

Da vas ne bi mučile pare koje ispare (nevidljive, bezobrazne pare) i to da li neka kasirka što radi 28 dana u mesecu 9 do 10 sati, za 20 iljadi, svaki drugi dan kupi sebi kiflu za doručak ili je odnese kući i da detetu, koristite KARTICE!

Plastika je zakon - čist račun duga ljubav!

I da! Što da nekom dam nešto - pa nije ovo Amerika gde je ne dati bakšiš stvar nekulture, ovo je Srbija (da komšiji crkne krava, pa da bude na livadi zelena trava).
I kad smo kod bakšiša, jel ga neko od vas eksperata ikad ostavio? Pa probajte da radite jedan od ta dva posla (kasir ili kelner) možda vam vaših 32 pare neće biti tako drage.

Како је Вучица улетела клизећи и објаснила тему.

Vidim ja da su ovdje sve ekonomski stručnjak do stručnjaka.
Ovako, na toj famoznoj razlici mogu da profitiraju samo sitni preduzetnici koji sami rade u svojim radnjama. Ipak, zbog globalizacije i monopolizacije tržišta, dolazi do smanjenja broja tih malih radnji. Stoga, sitni preduzetnici se bore da na sve moguće načine zadrže svoje kupce. Iz toga proizilazi da je sasvim logično očekivati da će isti ti sitni preduzetnici često i nagraditi svog kupca ako mu fali koja para ili dinar. To mu dođe u prosjeku neki egal.
Kad je riječ o velikim sistemima (key account) postoje jasno određena pravila po pitanjima dnevne prodaje i dnevnog pazara. Na kraju smjene se zna koliki je iznos prodate robe, odnosno vrijednost robe prekucane na kasi. To se poredi sa iznosom novca koji kasirka ima u kasi. Ako ima više novca u kasi to bi trebalo da predstavlja višak koji pripada kasirki. Ako je manjak onda bi ona trebala da namiri.
S druge strane, treba napomenuti ulogu i samih zaposlenih u radnjama koji često tu razliku uzimaju sebi (neko je već spomenuo kifle) u toku radnog vremena. Ko je bio konobar ili radio na benzinskoj pumpi zna o čemu pričam.
Možda i ne bi trebalo da se previše zamaramo ovom temom za čiju obradu je iskorišćena klasična srpska metodologija - KAKO JE NJIMA?
Veći bi uspjeh bio kada bismo polazili od sebe i gledali svoj saldo u radu sa prodavnicama, to jest, kako je svako od nas pojedinačno prošao,otprilike ovako:
Trgovina na razlici u parama zaradi godišnje XX, ali ja sam na nuli i boli me kurac!

Главни, а чиме се ти бавиш?

Za to ćeš morati da otvoriš posebnu temu.

На тих 1000 људи, за три године, једна продавница заради 547500/10000 = 54,75 динара, у просеку. Што значи да на седам милиона људи. свака продавница заради 54,75 * 7000 = 383250 динара на три године, што је 127750 динара годишње, по једној продавници. Ако све узмеш у обзир, није нека цифра од које ће се овајдити мале трговине, а велике ће се овајдити још мање, јер се по дифолту много више купује у великим трговинама, те ти на рачун од 9000 динар ништа не значи.
А опет, реалан број људи који купују и остављају паре малој трговини је много мањи.

Pa nisam mislio da svako ponaosob ide u radnju al opet ni ta cifra štos izračunao nije zanemarljiva inače po najnovijem popisu u srbiji ima 2,5 miliona domaćinstava.Ja sam računao 2 puta al u praksi se ide nešto češće u radnju pogotovo kad je reč o malo većim porodicama
Unuče moje skokni dedi po cigare ljubi te deda
Snajka jebem li ti sunce žarko opet si zaboravila ulje na čemu ja da ispržim krompiriće sine aj do radnje mani tu tvoju nauku
I dodaj na to da masa ljudi ne uzimaju dinar il dva kusura itditd
Ma ja od pre godinu dana ne ostavljam ni dinara u radnji nakon što prodavačica nije htela da joj ostanem 2 dinara dužan kupuvao čips i neke gluposti da jedem dok gledam košarku.Jebote 2 dinara a ko zna kolko puta sam im ostavljao kusur 2,3 ili 5 kad nemaju sitno.Još mi par dana kasnije kaže kako nema da mi vrati dinar kusura more murš.
Muss pošalji nekog tvog kolegu sa boljim prosekom da nam objasni na ovoj temu :)

Da ubaciš u česnicu za Božić

Pa naravno. Nećeš valjda CEO dinar ili nedajbože evro???

Истина је то. Има један лик који иде у Босну и продаје кованице од педесет пара за по марку. На тај начин онај ко купи неће морати да ставља марку у чесницу.

Има један лик који иде у Босну и продаје кованице од педесет пара за по марку. На тај начин онај ко купи неће морати да ставља марку у чесницу.

Eh, ta čuvena balkanska logika :)))))

Da stavim one balijske pare u našu srpsku česnicu?

Za vas sto volite pare evo jedan koristan link http://www.lyoness.net/rs/. Ima jos ovih potrosackih udruzenja, ovo je jedno od organizovanijih, barem u Jevropi.