Prijava

Ne pričam iz ličnog iskustva, ali kako svi kažu, to ti je ko nastavak srednje škole.. Skoro sve isti predmeti, faks laganica, upasti na budžet smejurija, a posao 'ladovina... E sad, kad tvoji drugari vudu politikolozi i radiolozi, a ti učitelj, možda ti malo bude krivo, al' ono. Sve u svemu, fakultet za one sa ne baš puno ambicije.

Imas temu bas za to, ne merem naci ali ima.

Daću ti ja konkretniji savet - bolje nemoj ni da studiraš nego da studiraš na UF-u. Osim ako imaš neku jaaaaaaako debelu vezu da se negde uvališ nevezano uz škole, pa ti samo treba papir (NPR, u Zavodu za zapošljavanje, tamo rade svi sa diplomom učiteljskog, završavali zbog plate).

Od sledeće godine počinje finansiranje po broju učenika, a to znači smanjivanje broja radnih mesta. Moja žena je završila učiteljski po starom sistemu, profesor je razredne nastave i još nikad nije radila u razredu. Nemam ni političke ni finansijske veze da je zaposlim, fali mi jedno 5000 evra...

Ja sam čuo da sa tim fakultetom možeš da budeš učitelj.

Da ne bude spem:
http://prijemni.infostud.com
Ovde možeš da vidiš prijemni sa prethodnih godina i rezultate. Granica za budžet je bila prošle godine 62 odnosno 66 zavisno od smera, a ako si bio bar odličan učenik u srednjoj (a nadam se da si bio, jer neću da mi decu vaspitava probisvet) možeš tih 30 bodova ko iz pičke da omlatiš uz spremanje. Držim ti palčeve.

kad tvoji drugari vudu politikolozi, a ti učitelj, možda ti malo bude krivo

Sigurno će da mu bude krivo.

ako si bio bar odličan učenik u srednjoj (a nadam se da si bio, jer neću da mi decu vaspitava probisvet)

Ovo nikako nije fakultet koji upisuju odlikaši.. Znam devojku koja je bežala od knjige ko đavo od krsta, imala prosek malo iznad 2.50 i upala na budžet na učiteljskom lagano. I nastavila po starom, evo je treća godina.
Da ne oftopikujem, ali, dok god bude tako lako postati prosvetni radnik i dok god ta profesija bude na tako niskom nivou kao što je danas, i deca neće ništa učiti i sve tako. Začarani krug.

Učiteljski posao je najodgovorniji (dok kucam gugl mi daje sugestiju da promenim reč u najodvratniji lolololo) posao u obrazovnom sektoru i kao takav treba da nosi poštovanje.

sto ja nisam znao za taj faks.niti imam ambicije,niti mi se uci...bila bi mi banja tu.

Видим да је буранија ранг листа и да има пуно девојака.

Vidi se da voliš učiteljski posao, a to je najbitnije!

Opet ja, radim kao računovođa u osnovnoj školi, živim blizu Sombora gde je isto UF. Da ne budem prestrog, ali 75% učitelja koji završavaju po Bolonji ne bi imali prosek 12 na Vukajliji jer su polupismeni. Fakultet je nekad nešto značio, ima dugu istoriju, ali baba koja sad ide u penziju je završila petogodišnju učiteljsku srednju i može bez leba da pojede svaku novu učiteljicu u bilo kojoj oblasti. Znam ženu, odgovorno tvrdim...

Idi bre negde na nešto konkretnije, šumarstvo, geodeziju, palačinkarski fakultet, štagod...

Имам став да је то с тражењем посла индивидуално.

Nije individualno, nema posla za učitelje. Veruj mi.

Učiteljski posao je najodgovorniji (dok kucam gugl mi daje sugestiju da promenim reč u najodvratniji lolololo) posao u obrazovnom sektoru i kao takav treba da nosi poštovanje.

Ključna reč: TREBA. Ali nažalost to nije slučaj. Skoro sam negde čitala na netu da je u Finskoj plata profesora kao plata hirurga, ali je i podjednako teško postati profesor, ljude stvarno interesuje da ulože u decu i budućnost. Kod nas se zna da su profesori propali slučajevi, koliko ih samo znam da su alkoholičari, da ih zabole da nešto nauče decu, da su daleko od stručnjaka u svojoj oblasti...

Hoćeš selo? Moja opština ima 25.000 stanovnika. OPŠTINA od deset sela. U jednom od tih sela je prošle godine upisan prvi razred sa 5 učenika. Škola u kojoj ja radim ima 295 učenika, sledeće godine se upisuju dva prva razreda. Imamo gomilu viška radnika. Somborski fakultet štanca učitelje po 30-40 godišnje.

Ne lupam iz lude glave kad kažem da nema posla za učitelje, radim u evidenciji...

Ma nema kad predaju profesori od 96 godina.

Moja žena je završila učiteljski po starom sistemu, profesor je razredne nastave i još nikad nije radila u razredu. Nemam ni političke ni finansijske veze da je zaposlim, fali mi jedno 5000 evra...

Bruse, koliko očajno djeluje ovaj dio tvog posta. Onako baš surovo u kosku, da mu jebeš milu majku.

Boli kurac državu, natalitet opada, direktori uzimaju kintu da zaposle višak radnika bez garancije, prosveta je propala kao muda kroz pocepane gaće, a nije ni čudo kad je meni na ekonomskom fakultetu asistent bio čovek koji ne ume da sastavi prosto proširenu rečenicu bez greške, ali je zato master ekonomije i trenutno ide na PhD...

U mom gradu na zavodu bleji dvocifren broj diplomiranih informatičara, a meni informatiku predaje kobila s višom školom, koja ne zna sliku na desktopu da promeni, ali je zato potplatila dišu, ima se može se..

Seti me se kad završiš pa posle jedno pet godina. Ja rekoh sve što znam, a odluka je ionako na tebi.

U mom gradu na zavodu bleji dvocifren broj diplomiranih informatičara, a meni informatiku predaje kobila s višom školom, koja ne zna sliku na desktopu da promeni, ali je zato potplatila dišu, ima se može se..

Veruj mi, ako kao informatičar bleji na birou, bolje da ti ne predaje.