Prijava

Neprevaziđen pravac u našoj muzici.
Mnogima se gadi ali je nekima i zanimljiv i vrlo kontroverzan.
Na stotine raznih vokalnih solista i vokalno-instrumentalnih sastava je prodefilovalo kroz ovu vrstu.
Najpoznatiji se i dalje drže.
Baja Mali Knindža i Lepi Mića su reprezentativci koji se i dalje ponosno bore.
Molim vaše mišljenje o ovom malignom tumoru domaće muzike.

U,Skocko,odlicna tema...
Kao klinac sam slusao sve to pod uticajem mase,ali ne znam izvodjace,to su nam nabavljali kasete stariji likovi i to su uglavnom bile patriotske pesme,nista sramotno,degutantno,fasisoidno,tipa "Morem Plovi", "Marsirala Kralja Petra garda" i slicne.
Vremenom me to sve proslo,ali Bajicu sam otkrio kao bisera pre relativno skoro,mozda 2-3 godine.Jeste da ima one ultra giga uber nacionalisticke pesme,ali one u kojima se sprda sa svima,a ponajvise sa samim sobom su odlicne,ismejao sam se kao lud kad sam ih prvih puta slusao.Cak sam isao na njegov nastup i slikao se sa njim,ne peva nacionalisticku nijednu na nastupu,vec samo ove komicne,pa moram priznati da je bilo vrlo zanimljivo.

A Lepi Mica je budala...O njemu nemam sta da kazem...

Te patriotske koje si naveo gore su vrlo lijepe pjesme.
Srpkinjica jedna mala, nedaleko od reke Rasine, marširala kralja Petra garda...

Meni su fascinantnije ove iz otadžbinskog rata 92-95.
Za vrlo kratko vrijeme su napravili kompletnu mašineriju 'četničke' muzike.
Hiljade izvođača, pjesama i kaseta.
Bilo je tu svega samo patriotizma ne.
Al' nije da nema zanimljivih pjesmica...

Pa upravo i ja to hocu da kazem.Nije da nisu bile zanimljive i sprdacke,ali ono na sta su pucale,a to je bilo budjenje patriotizma,toga nije bilo ni od korova.Jedno su te stare,a drugo ove sto su pevali Lepi Mica i Tompson(seme mu se zatrlo) na drugoj strani.

Ja bas i ne volim te hardcore narodnjake, ove starije su bolje: Marsirala Kralja Petra garda, Srpska se truba sa Kosova cuje, Od Topole, Sprem'te se, sprem'te itd

Ко успе, нек нађе касету ,,Није лако Србин бити'' - деби албум Недељка Неђе Костића. Омот је... Па, криминалан. Он у униформи, са све црвеном беретком и држи хармонику.

To je Nedjo sa Manjace,ako se ne varam???

Не, не, баш Неђо Костић, главом и фацом.

evo i mene ođe... nisam dosad vidio
realno ove pjesme starije su i jedine prave nacionalističke, koje će za vijek vijekova buditi nešto u ljudima...
a ove iz '92-'95 su služile za trenutno dizanje vojske kad je trebalo krenuti u juriš... kao i u svakom ratu
učeći pjesmu plava grobnica moja nastavnica srpskog je govorila kako su kroz istoriju sa vojskom bili ljudi koji nisu ratovali, već samo dizali moral vojsci... kao nekad su to bili intelektualci, a sad u poslednjem ratu to je bio baja mali knindža...

хехехех...интересантна тема.
Ја искрено волим да чујем те старе песме када се запијем негде у кафани, или по свадбама, испраћајима, када се слави рађање детета и тако то.
Чак сам и гусле слушао пар пута, и нисам нешто бежао од њих, волим да их чујем.

Али то све важи за оне старије песме, мислим на оне из Светских ратова, а ове, ајд да их назовем "патриотске" песме из деведесетих, не да не волим да чујем, него бежим од њих. Стварно не могу да их смислим, нешто типа :" Сиђи Рашо са планине, изађи Рашо из пећине", а он мачка лема народ по џепу у сред Београда.
Од свих тих певача из деведесетих, евентуално понекад могу да чујем Бају, и то оне мање-више умерене песме, "Морем плови", "Божић је", а када хоћу да се упишам од смеха слушам ону "Ја сам Србин са дна каце" :).

А иначе сам тренутно у том трипу да када попијем, да сам у стању да се стварно лепо проведем само ако се певају неке староградске песме, тако да у принципу у последње време не знам више ни ко пева ни шта пева од ових новијих. Везе немам...

А иначе полудим када неко наручи неку новокомпоновану "четничку" песму са клањем и убијањем, просто мене буде срамота колико тај што наручује песму појма нема о животу, а камоли о тим песмама. Изворне четничке песме су све на фазон "Од Тополе", "Над Краљевом жива ватра сева", "Седи четник на камену", "Жив је Дража, умро није", "Ђуришићу млад мајоре"...у тим песмам нема тих гадости које се данас приписују "четничким" песмама...

Onomad bejah na Bajinom nastupu.... I sve super, kul, falširanja na tačno zadatim mjestima.... Kad ja tamo a ono međutim! Poslije jedno sat vremena drndanja oni svojih humorističnih (svaka mu čast) prešao je na najgrđi patriotizam u ovom dijelu svijeta: ubi, zakolji, da musliman ne postoji, jebem bulu i u buli bebu da se više balije ne legu, da zna bula kakva je slanina ne bi više gledala Turčina i sve tako divote.
Pošto je u pitanju kraj koji je u ratu pretrpio katastrofalne žrtve od strane najgorih islamista (jedinica El Mudžahid je bila na 15 kilometara od gradske zone, u brdima sa pretežno srpskim stanovništvom, činili su gnusne zločine, fudbal srpskim glavama, rezanje ušiju i slično) ove Bajine minijature su naišle na ooooogromno odobravanje tako da je svirka završena oko 5 ujutru pjesmom 'Ne volim te Alija' i pozivanjem na krvnu osvetu. Čak je bilo pucnjave ispred diskoteke, neki su se organizovali da idu da ruše džamije u kvartu zvan 'Čaršija', pretežno muslimanski naseljen, te, konačno, pozivanje na 'dejstvovanje' i 'novi otadžbinski rat' (što se meni posebno dojmilo). Sve se završilo dejstvovanjem interventne policije.

Inače, vrlo zanimljivo iskustvo kojem svakom intelektualcu preporučujem.

Fascinira upravo ta nabrijanost i to dizanje morala običnim pozivima na krvoproliće. Mislim da oko ovog Balkana treba dići zid i pozvati stručnjake da nas posmatraju kakvi smo mi monstrumi.

E, kapiram da to peva u tim krajevima, al koliko sam čuo u Beogradu i okolini se uglavnom fokusira na one pesme gde peva o alkoholu, kocki i ptičijem gripu, ko što Dankan gore reče.

Meni je sve to, ovako kad slušam u udobnosti svoga doma, poprilično komično. Npr. oni Bajini stihovi "Moj je tata zločinac iz rata... vi se potrudite pa ga osudite", ili grupa Srpski Talibani, sa albumom "Sve što vredi sad u Hagu sedi", pesmom s tog albuma "Gori Njujork" i naj... pa ne znam ni ja šta naj ali naj stihom na svetu "Ameriko, Arapin Bin Ladin nije Turčin već Srbin - Miladin". :D

Moj je tata zločinac iz rata... vi se potrudite pa ga osudite

Meni jedna od najboljih 'patriJotskih' stvari.

"Nema niko muda da vodi ga do suda..."

Naletih na komentar istinskog patriote na jednom od videa na youtube-tu.
Uživajte (obratiti pažnju na ijekavicu).

yastrieb
10 months ago - 22 palaca gore
Ove pjesme , s ponosom da kazem nacionalno blago novijeg datuma , kao i istinske heroje , ne smijemo zaboravu prijepustiti . Nejac i sirotinja , izdana od Beograda ( podgoricu ne trijeba pominjati ) se skupila , sama organizovala i suprostavila divljoj turcizanersko-azijatskoj i ustaskoj hordi . Sami protiv svih . Srbi Bosne i Hercegovine , upamtite : vi ste autohtono stanovnistvo tih prosora , nijeste dosljaci . Cvrsto i zestoko protiv ustasa i turcizanera . Kotromanici i Kosace bijehu SRBI !

Odmah potom uslijedio je komentar uploadera videa:

Odlican je komentara tvoj

Leandro0669 7 months ago 7 palaca gore

Živjela velika intelektualna Srbija!

Koji je Joda ovaj uploader. :)

baju ne mogu da svarim nikako. Iz ratnog perioda pjesme rodoljuba Vulovića i nisu toliko loše kao kod nekih drugih "umjetnika".

http://www.youtube.com/watch?v=eYXMatmchBw

Ovu pjesmu sam slušao dok sam sa materom šparatao Koridorom u Yugu..... Kaseta nije radila a jedina funkcionalna radio-stanica je puštala samo ove krš patriotske. Urezala mi se u pamćenje jer smo tad mogli izginut' k'o rasada.

nema više turskih pita od posavskog zlatnog žita...

hahhahahhahhhahahahhahahahhahahahhahahahhahahahahaa

Te iz devedesitih su uglavnom sramota. Ima par- S Manjače krenuli su vuci i neke, nema ih na YT o Veljki, Božić se zove pesma i ta je dobra. Nisu ni njihove ništa bolje tako da...
A nervira me kad pijani klinci urnišu te rodoljubive po kafanama i balave okolo, onda neretko neki od njih izvadi pištolj pa maše... A onda odu pa mole tatu da ih ubaci u civilno služenje vojske. Pičke. Usranom motkom i tući dva dana.

a što ođe nema baliluka i ustašluka? kao da smo samo mi pjevali ove pjesme devedesetih?
moralo se nečim vratiti na tompsonove pisme