Prijava
   

Grobljanske priče

"Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka", kaže Njegoš, ali mačku o rep šta on kaže, tako se odista živelo. Živelo, i te kako mrelo. Zidao je narod kulu, moštima i krvlju, ne k'o veseli Vavilonci da prkose Bogu, ne, zidala se nacija, nebeska.

Reći samo najbolje o mrtvima nije bilo dovoljno, morao se izgraditi kult. Pesmom opevati mučeništvo i pričom osveštati kosti, kosti koje će biti kalem. Pa je svaka majka sina odgajala za pušku, sretna ga slala golobradog bajonetom aždahe da probada.

Dok je crnu krvcu lio zarad beljeg brašna znao je da ga čeka priča grobljanska i pre nego što se miris tamjana sa bagremovim združi. Znao je da ga čeka pomen i večna slava, parastos bez suza i uzdaha mekih. Junak, jedan od mnogih.

"Bejaste li, braćo moja mlada
Da l' bejaste vi na groblju kada
Aj na groblju, na golemu
Pa uvek smo mi na njemu."
(J. J. Zmaj)

Komentari

Bogami, dobro si ovo odradio! +

Bice tesko za glasanje +

Јако!

Slušaj sad, ako ne prođem ti si kriv. lolo Jer si kod njega napisao da je "mehko", pa sam dve napisane bacio niz reku i ovu sklepao uz paklu pljuga za pola sata.

Inače, prvo sam napisao jednu gde bi se grobljanske priče odnosile na vampire, veštice, vile i te munje, pa sam rekao sebi ne seri Dejane.
Pa sam napisao još jednu, 'nako mehku, tipa hronika palanačkog groblja, pa sam se istripovao da nesvesno plagiram Isidoru. I evo ovo je treća, nadam se sreća.

Чувај се Милета, он је кладионичарски мешетар! :)
Плус, а видећемо за гласање, док погледам и другу.

Нећу у дубље анализе али предвиђам да ћеш ти боље да прођеш, из искуства.

U jebote opet si me iznenadio. Prvi put ozbiljnošću, drugi put poetičnošću. Deki bre, u tebi se krije pisac.
+

Zasto, Deki, nisi srao kad, sam kazes da te je poteralo? Ovo nije po mom kroju, jos manje po tvom...

Na šta misliš Agi? Na one pričice kao što su Vilinsko kolo, Stevanovićevo blago ili Grom i badnjak, na to misliš? Nekako mi nije to za defku, ne kažem da ovo jeste, ali eto tako sam to video, mislim da 'oće da takne ovo pisanije, da čačne negde duboko.

Preuzimam odgovornost, brate, ja sam kriv jbg. Ali u pravu je Arlovski, trebao si da budes svoj, da isteras ono tvoje ludilo po kome te tuce rava u Senti prepoznaje.
Ovako, Zmaj i Njegos? Evropa i Kosovo? Ne ide... Ocekivao sam puding lolo

Pao bih zbog dopinga lolo