Prijava
   

Majmun

Izraz koji se upotrebljava za laku opojnu drogu marihuanu a nastao je u naselju Mejdan (za izbjeglice Obilićevo) u Banja Luci.

Legenda kaže da je neki od Mejdanskih mladića sa radnog proputovanja na Karibima donio izraz "Monkey" koji se tamo često upotrebljava za marihuanu a koji je lako zaživio na vrelom Mejdanskom asfaltu ranih 2000-ih u kojem je tada gandže bilo više nego rizli. Sve je bilo u redu dok se na nekom kampovanju jedan dio mejdanske ekipe nije počeo opuštati uz reggae album poznatog Alpha Blondy-a na kojem je bila pjesma "Maimouna (weh)". Kako je refren pjesme zvučao kao "Majmun avej (Majmun away)" a Monkiji su išli away za vrijeme slušanja, dotična ekipa je smjesta prevela termin i od tada se koristi u srpsko-hrvatsko-bošnjačkoj formi.

Zahvaljujući tome što na mejdanu obitavaju najžilaviji dileri marihuane u gradu izraz se prilično brzo proširio po Banja Luci gdje su ga pogotovo zdušno prihvatili mladi hipsteri i "urbani" likovi željni bilo kakvih pomodarija. Opet, zahvaljujući njima izraz se polako počeo širiti i po užem regionu zahvaljujući gostovanjima raznih Hip-Hopera koji vole kad ih takvi nafuri vodaju i čašćavaju po banjalučkoj mahali.

- Imal' kakvog majmuna za vlakanje?
- Ima!