Prijava
   

Seksualna diskriminacija

Nešto što stalno pripisuju muškarcima. Kad god ženama nešto nije po volji - one su diskriminisane i to je samo zbog toga što su žene. Veoma slična situacija kao sa crncima kojima je izgovor za svaki neuspeh to što nisu beli. Jeste da su nekada bile diskriminisane, ali sada... Teško.
Kada ste poslednji put videli da se u prodavnici traži radnik? Neee - uvek se traži radnica. Isto je i sa pekarama i buticima. Koji je procenat konobara, a koji konobarica po kafićima? Da li novi proizvod nekada reklamiraju muškarci? Traže li se češće promoteri ili promoterke? Koliko je samo muškaraca odbijeno za posao samo zbog toga što su muškarci? Ko ulazi preko reda na žurke? Ko lakše polaže ispite kada izbaci sise? Ko uvek plaća piće? Zašto uvek mi? Zašto ne nekada ONE? Ali ne, one su diskriminisane. Ko ima svoj dan u godini? Kome se tada daju pokloni? Imaju li muškarci takav praznik?

I ko je sada tu diskriminisan?

Komentari

A na koji tačno način?

ovde bi više stajalo diskriminacija polova neocenjeno

Joj gamby, ženomrscu! :)))+

Žene, naravno. Zar ti treba drugi argument?
Žene, naravno - kraj rasprave!
Šta, nije ti jasno?! Ok, ponoviću ti još jednom: žene, naravno.
Je l' si sad shvatio?
+ za defku, naravno :)

U pravu je čo'ek ali se ja ipak ne bih menjao sa njima +

"ovde bi više stajalo diskriminacija polova neocenjeno"

Hahahaha ala me nasmeja sad. :)
Brate seksualna diskriminacija = diskriminacija polova.
Sex (eng.) = pol

Necu stati ni na jednu stranu, ali zaboravljamo koliko je muskaraca na mestu direktora i uticajnih ljudi, pa mozda bas ti biraju da zensko bude zaposleno, da su zene direktori onda bi verovatno oglasi bili "Trazi se muskarac za rad na kompjuteru" ili sl. + za def

"Necu stati ni na jednu stranu, ali zaboravljamo koliko je muskaraca na mestu direktora i uticajnih ljudi"

Ima i žena na visokim funkcijama. To što ih ima manje od muškaraca nije diskriminacija. One mogu da uspeju - ako se trude. Ona žena koja se trudi ima iste šanse da uspe u životu kao i muškarac. Štaviše, ta žena ima znatno olakšanje samim tim što je žensko. Njoj se popušta, slabiji pol, lepši pol, džentlmeni bla bla truć. Od muškaraca se očekuje da uvek i po svaku cenu popuštaju jer su "propadnici jačeg pola".

I bre, Aleksa, na čijoj si ti strani? :))

pa mora tako malo da se obrce i okrece, ne mozemo uvek mi jadne da trpimo diskriminaciju, osim toga- muskarci su jaci pol, super cete vi to podneti :)
+

^Word. :) (pogledaj prethodni koment, poslednju rečenicu)
:D

Pardon, ne tu, već onu pre nje. :)

pa jeste tako :)
sta da ti kazem? mogu samo da...uzivam... :P
ko sto rekoh, mora tako da se obrne ponekad

Defincija je potpuno tačna - ako, naravno prva stvar koja nam padne na pamet kada se kaže reč "žena" jeste četvoronožna životinja koja daje mleko i rađa decu.

O čemu vi raspravljate,pa niste normalni.Samo redovan sex i nema diskriminacije.Tri puta bez vađenja,pa da vidiš "diskriminaciju",bato!

"Defincija je potpuno tačna - ako, naravno prva stvar koja nam padne na pamet kada se kaže reč "žena" jeste četvoronožna životinja koja daje mleko i rađa decu."

Gde sam ja tako nešto pomenuo u definiciji? Poenta definicije je da žene stalno kenjaju kako su diskriminisane, a da je ustvari to bezrazložno. Nisam nijednom jedninom rečju uvredio žene. Nisam ni šovinista, ni derpe. :)

"Koliko je samo muškaraca odbijeno za posao samo zbog toga što su muškarci?"
A koliko je zena odbijeno za posao samo zato sto su zene? Diskriminacija je to sto se od zene ocekuje da izbaci sise, uostalom svi poslovi koje si naveo i jesu takvi: promoterke, prodavci, konobarice. Sto ne uzmes neka druga zanimanja? Ajde zena da pokusa da se zaposli kao inzenjer u firmi ili nesto slicno. Uvek, ali uvek ce muskarca izabrati pre nje. I jos ce da je pitaju da li planira da se uda i da li ce radjati decu ili nece. To je strasna diskriminacija.

@mion: Da si pročitala komentare ne bi postavljala ovo pitanje.

Žene su odbijane da. (obrati pažnju na prošlo vreme u rečenici)
Isto tako su crnci bili potlačeni u SAD. Sad su Ameri otišli u drugu krajnost i obavezuju firme da moraju da zaposle odredjen procenat crnaca i azijata. E, a to je diskriminacija! Samim odvajanjem crnaca, belaca i žutaća na taj način vrši se diskriminacija istih. Eto, crncima šta god ne odgovara imaju izgovor - you hate me cuz I'm black.
E, po ugledu na njih žene svaki svoj neuspeh pravdaju diskriminacijom.

I od kada se to od debele pekarke očekuje da izbaci sise? :
To bi bila antireklama. :)))

Slazem se da NEKE zene, NEKI crnci, i NEKI ostali svaki svoj neuspeh pravdaju diskriminacijom. I dize mi se kosa na glavi svaki put kad cujem tako nesto. To je ogavna pojava koja karakterise neke ljude i to poprilican broj, bilo oni muskarci ili zene, samo koriste razlicite razloge za opravdanje ili optuzivanje. Daleko od toga da to mozes da pripises svim zenama. Ali me uzasava to da i danas zena ne moze da dobije posao samo zato sto je zena. To uopste nije proslost. Prijateljici moje mame su na razgovoru za posao trazili da POTPISE da u naredne dve godine nece roditi dete. To je po meni odvratno.

A sto se tice pekarke, da, definitivno antireklama :)

дала сам +, само се не слажем са тим да мушкарци увек плаћају пиће
код мене то нема!
хвала богу, зарађујем, независна сам и нема потребе за тим.

I da, diskriminacija je to sto postoji dan zena.

"I da, diskriminacija je to sto postoji dan zena."

Da, diskriminacija muškaraca. Dan muškaraca ne postoji.

@tasmanijski djavo: Hoćeš na piće? :)

Kelnerice, promoterke, manekenke, modeli, igračice...

Hirurzi, kardiolozi, sudije, advokati, direktori, predsednici...

Tačno je da smo manje diskriminisane nego pre...

I ja plaćam sama svoje piće :)

Ja mnogo pijem, pa mi veliki trosak. :P

"Kelnerice, promoterke, manekenke, modeli, igračice...

Hirurzi, kardiolozi, sudije, advokati, direktori, predsednici...

Tačno je da smo manje diskriminisane nego pre..."

Postoje i žene koje se bave svim zanimanjima koje si navela. Jedino za predsednicu neke države ne znam. Predsednica raznih saveta i sličnih sranja ima poprilično.

Da, Gamby, postoje, inače mnogo manje nego muškaraca. U tim zanimanjima ima daleko više diskriminacije nego u onima koja su pobrojana u tvojoj definiciji. Zato sam ih izdvojila.

Euglena je htela da kaze, da ne postoje nazivi za ova zanimanja u zenskom rodu.

Aj sad! :)
Pa mislim stvarno bi glupo zvučalo "advokatica", "kardiološkinja", "hirurškinja" i slično...

"Da, Gamby, postoje, inače mnogo manje nego muškaraca. U tim zanimanjima ima daleko više diskriminacije nego u onima koja su pobrojana u tvojoj definiciji. Zato sam ih izdvojila."

Ne kažem da nisi u pravu. Ima manje žena u tim poslovima, ali ne mora da znači da je to diskriminacija. Isto tako nema mnogo žena koje rade kao automehaničari, vozači autobusa, mašinovodje...
To što je u ovim poslovima procentualno više muškaraca ne znači da je to diskriminacija. Koja klinika bi odbila ženu koja je odličan hirurg ili kardiolog. Koja firma bi odbila ženu koja je odličan advokat? Niko nije lud da sam sebi skače u usta.
Ne bi rekal da nema žena advokata da gledaš Ali Mekbil. :)))

гамби, можемо на пиће:)
него, да ли сте приметили колико је учитеља у дефициту последњих година?
све саме учитељице:)

"ali ne mora da znači da je to diskriminacija. Isto tako nema mnogo žena koje rade kao automehaničari, vozači autobusa, mašinovodje..."

Ne mora da znači, ali može da bude. Sve dok postoji mogućnost, onda možemo da pričamo o mogućoj diskriminaciji.

Ja se apsolutno slažem da postoje muška i ženska zanimanja, i da postoje stvari koje žene ne mogu da rade, jer fizički nisu spremne za tako nešto (čast izuzecima, ako ih ima). Ali, daleko od toga da ne postoji favorizovanje muškaraca na poslovima koje podjednako dobro mogu da obavljaju i žene i muškarci. Mrzi me da detaljišem, ali u principu svodi se na: buduću porodicu, trudnoću, decu, pms...

Opet, ne kažem da ni žene za to nisu krive. Mnoge su jako njanjave, i radije bi 3 godine sedele kući posle porođaja, nego da se vrate na posao, zloupotrebljavaju svoje "ženske probleme" i sl., pa nije ni čudo što nisu poželjne u kolektivu. Ali ima i drugačijih, koje nisu zaslužile da se prema njima ophode sa predrasudama. "Koja klinika bi odbila ženu koja je odličan hirurg ili kardiolog."" - poenta je da joj daju šansu da postane dobar hirurg, koju vrlo često uskrate još na početku.

Ovo je suviše velika tema, sa milion "ali" i izuzetaka. Nisam ocenila, ne znam šta da dam, nekako mi je to pojednostavljeno :)

Žene, pušite kurac! Muškarci, ližite pičke! Aj, odmorite malo od ovi' tema, jebote, ostarićete mladi/mlade :).

Pa ja bih uvek pre dao zeni da mi pusi nego muskarcu. A to nije diskriminacija? A?

"Jedan naucnik je dokazao da je zenin mozak velicine mozga veverice."
Borat

Tek sad videh defku. Ono što sam hteo reći se baš nadovezuje na euglenin komentar. Upravo u pravosuđu ima najviše žena. Skoro sve sudije su žene. U mom sudu - 11 sudija, tri muškarca. Svi predsednici sudova su žene. Sad kad je bio sastanak predsednika sudova pred ovu reformu, niko pantalone nije video. Nata Mesarović, ministarka pravde...sve bre žene. Čak i u advokaturi imaju većinu. Ne kažem da su muškarci ovde ugroženi, nego da žene nema šta da sviraju o diskriminaciji. Čak je i zakonom propisan određen procenat žena u predstavničkom telu. Za koji moj, nije mi jasno. A prosveta? Mislim...

Pa ne sviraju ovde zene o diskriminaciji, nego muskarci.

energija - hvala bogu, ponekada se osećam kao poslednja prisebna osoba na ovim komentarima...

"Pa ne sviraju ovde zene o diskriminaciji, nego muskarci."

Lepo si rekla, "OVDE". Ova definicija i jeste napravljena kao kontra svim tim pričama o muškoj šovinističkoj diskriminaciji i da skrene pažnju na to da stvari nisu kako ih raznorazne wannabe feministkinje predstavljaju. Dojadilo mi je da slušam kako su žene jadne, ugrožene i diskriminisane, a ja kad sam tražio letos posao izduvao sam ga SVUDA uz izgovor da primaju samo devojke.
E, o tome se radi.

""Koja klinika bi odbila ženu koja je odličan hirurg ili kardiolog."" - poenta je da joj daju šansu da postane dobar hirurg, koju vrlo često uskrate još na početku."

Tu istu šansu uskraćuju i muškarcima, jer priliku da specijaliziraju hirurgiju dobiju uglavnom oni kojima je neko iz porodice hirurg. Ni kad je kardiologija u pitanju nije mnogo bolja situacija...

"a ja kad sam tražio letos posao izduvao sam ga SVUDA uz izgovor da primaju samo devojke."

pa kad bolje radimo :P

istinnnnnnnnnnnnnnnnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa +

Gamby, ne moraš meni da objašnjavaš situaciju u zdravstvu :).

A to što su žene traženije u poslovima koje si ti opisao je zbog vizuelnog stimulusa velikog broja muških mušterija. Meni je iskreno, svejedno, da li u kavezu u klubu igra muško ili žensko, da li me služi kelner ili -ica, i da li uzimam flajer od g-dina ili g-đice, ali velikom broju muškarac je draže da taj posao obavlja cura (čast izuezcima).

Ok, u pravu si, diskriminisani ste, čak i ovde na Vukajliji. Evo, od danas ja počinjem da kačim slike golih mukaraca na svoje definicije, samo što, na žalost, neću uspeti da izjednačim broj ženskih dupeta i sisa koje su postavili, čik pogodi ko, muškarci. Evo ti plus, sažalih se na vašu diskriminaciju :)))

@euglena:

Znam da studiraš medicinu, nego sam smatrao da je nepotrebno da to napomenem. :)
Što se slika tiče, kači šta god hoćeš jer na slike apsolutno ne obraćam pažnju, niti ih nešto puno kačim (što možeš proveriti na mom profilu). Ja nijednu sliku devojke (osim one što cepa drva koju sam upotrebio za poster) do sada nisam okačio. To mi je nekako patetično i plusoprosjački, pogotovo kad nema nikakve veze sa pojmom.
Jeste da me to niko nije pitao, al' čisto da napomenem :))

Siroko je prisutna diskriminacija zena (i muskaraca, koji zele da postanu promoteri ili igracice :) ). Ta cinjenica se isto tako i zloupotrebljava (kao uostalom i za sve druge diskriminacije), pa se svaka rasprava svodi na: diskutabilno, ili mnogo izuzetaka.
Sto se zena tice, tacno je da je situacija sto puta bolja nego ranije, ali nije bajna.
@gamby
Imam utisak da svesno izbegavas da komentarises to sto zenama ne daju posao zbog trudnoce, dece i ostalih stvari.

"Imam utisak da svesno izbegavas da komentarises to sto zenama ne daju posao zbog trudnoce, dece i ostalih stvari."

Pa, na neki način da. Mnogo ima o tome da se kenja... :)
Ajde malo da prokomentarišem i to...

Nije u redu što žene teraju da potpišu ugovor da neće radjeti toliko i toliko godina. Slažem se. Ali, jebiga, ne gledam na to uopšte kao na diskriminaciju. Kad zatrudni, mora na porodiljsko što znači da mora da izostaje sa posla. Tu vam nije krivo društvo, već priroda. :)
Opet kažem, ne opravdavam.

Što se tiče dece, smatram (kao i svako drugi normalan) da to nije odgovornost samo žene, već i njonog dečka/muža. Ako ne može nijedno od njih svoje da pazi na decu - nek plate dadilju. Nije savršeno rešenje (i nikada ne bi pristao na tako nešto), ali tu se mora birati - karijera ili više provedenog vremena sa detetom.

Ni plus,ni minus....Postoje zenski i muski poslovi,i tako treba da bude,zar nezniji i slabiji pol treba da radi u rudniku....naravno da NE,to je muski posao...a zene uglavnom treba da budu:doktorke ,uciteljice,profesorke,bibliotekarke...i mnoga druga zanimanja,dok su za muskarce,pored i ovih pobrojanih, oni teski poslovi...tako i treba da bude.A ovo za ugovore o porodjaju je uzasno,kako neko moze da ucenjuje zenu time da ne radja,to treba zabraniti.
Ovo za placanje bi trebalo da ostane tako....muskarci treba da su dzentlmeni,valjda se u tome slazemo?

A zašto devojke da ne budu malo džentlgrli pa meni nekad da plate? :)

Pa kako da kazem ovo ne zvuci sovinisticki,ali prosto je to tako....ja sam dzentlmen i time se ponosim,a to se nikako ne ogleda samo u ovome

Nisam siguran da su ukapirao šta sam hteo da kažem definicijom (a ni prethodnim komentarom), ali nema veze. :)

Evo i jubilarni 53. komentar! :)))

Dobra stvar je da su uveli da i ocevi mogu da idu na porodiljsko (ja bar mislim) time su stvari olaksane. Stvar je u tome da je losa socijalna politika, a poslodavcu apslolutno ne odgovara da mu radnik ide svaki cas na bolovanje. "Normalno" da ce gledati da uposli "efikasnijeg" radnika, ako ne postoji kvota za zene i propisi, a to znaci da ce pre uposljavati muskarce. Sve dok se to ne promeni nista...

Pa to ce se promeniti jedino (eventualnom) masovnom primenom vantelesne oplodnje.

ja mislim da muškarci i žene nisu sa različitih planeta..
očiledno je u pitanju looooše iskustvo... :(

Postoje muški i ženski poslovi, a plaća onaj kod koga je novčanik :)
Najbolje ako je u bebinim kolicima :)

Ne mislim ni ja da jesu Rizzi... Upravo pokusavam da pokazem suprotno. :)
Bas bi sad bila fora da pocnem da zaboravljam novcanik. :)

Ponovo sam procitao definiciju i komentare i zapazio da te izgleda stvarno nisam razumeo....dao sam ti + jer koliko sam shvatio definicija je samo sarkasticna...a komentar zezanje...:)

slabo vi to oko žena,pa se osećaju zapostavljene.samo redovan sex i nema diskriminacije!