Prijava
   

Šta se dereš k'o birov?

U davna (ili možda i ne tako davna) vremena kada nije bilo struje ni svih medija sa njom povezanih, vlast je imala problema kako da narodu prenese važne vesti i saopštenja. Morali su da se snađu obzirom na važnost koje su takve vesti imale (sa kim smo te godine u ratu, ko sve mora da se javi u vojsku, ko je poginuo/ranjen, povećanje poreza i minimalnog iznosa mita, koji vlastodržac se razboleo od opake kijavice i kada se izlečio...). Neposredno narodu je te vesti i proglase čitao lokalni birov.
Birov je bio onaj lik koji ide kroz to mesto, lupa u bubanj i urla „Čujte i počujte!“ dok se narod negde ne sakupi na gomilu tako da svi čuju. Možda jedini posao koji se pošteno dobijao na javnom konkursu u skladu sa posebnim mogućnostima i talentima kandidata. Naravno, pre svega glasovne mogućnosti u vidu prodornog glasa i izdržljivosti njegovog grla uz poznavanje cele azbuke. To je morala biti osoba u poređenju sa kojom operski pevači zvuče k'o iznervirani Boža Đelić. Glaščina koja izbija prozorska okna, baca crep (ćeramidu) sa krovova i izaziva privremeno ili trajno zujanje u ušima i bol u glavi uz mogući osećaj mučnine (mada mnogi ovo poslednje pripisuju psihološkom delovanju obraćanja vrlih nam vlasti).

- Eeee, 'de ste bre, ljudi? Otkad vas nisam vid'o!
- Jebote, lakše malo, štas' dereš k'o birov? Niko ovde nije gluv. Bar još uvek.

Komentari

Podseti me na onu epizodu Otvorenih Vrata kad im je deda sa sela doš'o u posetu.
+++

gos'n testis razvalio si, + i *

To je morala biti osoba u poređenju sa kojom operski pevači zvuče k'o iznervirani Boža Đelić- ahahhahaha svaka cast!!!!++++++++++++

Verovatno sam time osudio defku, ali nekako mi to bolje zvučalo nego "Hor bečkih dečaka" da sam napisao :)
Hvala, narode

Čoveče, naučio sam iz ove definicije nešto iz kategorije "opšte kulture" ili pitanja za kviz. Znao sam za izraz ali nisam znao šta znači "birov" (mislio sam da je u pitanju nešto kao vepar u naletu strasti i t. sl.).
Inače, defka objašnjava +

Avokado, profesionalna mi je deformacija da objašnjavam :)
Hvala

И објаснио си лепо Тетрисе+++

bra'o. da se odabere birov :)

da se odabere birov

Pa, idu izbori, ovi se tako i deru, pa nije daleko od istine :)
Tnx