Prijava
   

Sveska u kockice

Đački naziv za svesku za matematiku. Iako su u toj svesci zapravo kvadratići, ovaj naziv koriste mnogi i kada odrastu. Valjda smatraju da je tako pravilno da se kaže ili ne primećuju da greše.
Ili se možda ovim nazivom daje neka posebna, skoro uzvišena trodimenzionalnost težini predmeta za koji je ova sveska potrebna.

Komentari

Vidiš, o tome nikada nisam razmišljao... :)
+

Ja bogami jesam razmisljao o tome i dosao do zakljucka da je to sve zbog Brankovog "pred kockastim ekranom" i njegove "kosulje na kockice". :D
Samo, mi smo je zvali "na kockice", a ne "u kockice". I odlikovala se jos time sto si morao da izvlacis i horizontalne i vertikalne margine, a ne samo vertikalne, kao u svesci za Srpski, (ili "Srpskoj svesci"). :p
Plusic.

+
Jednom sam prisustvovao ovakvoj kupovini:
Mališa sav ponosan na glas da ga svi čuju:
Molim vas jednu svesku na kocke ZA TREĆI RAZRED.

Che-Vu, занимљиво запажање, биће да има везе са том коцкицом :)

Или се можда овим називом даје нека посебна, скоро узвишена тродимензионалност тежини предмета за који је ова свеска потребна.

Nikad se ne bih toga setila, ali kad pomislim na sveske iz matematike, statike, fizike, hemije, mehanike tla... :P
Plusic. :)

A možda zato što je čovek trodimenzionalno biće, i mnogo mu je bliži trodimenzionalan predmet, kocka, nego dvodimenzionalan, kvadratić?

Jedan veliki trodimenzionalan plus

ja tu trodimenzionalnost opravdavam debljinom stampe :)
no, i tad bi trebalo kvadrici, a ne kockice.. mmmda...

Или се можда овим називом даје нека посебна, скоро узвишена тродимензионалност тежини предмета за који је ова свеска потребна.

Možda možda :)

+++++